eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Nem a tervek szerint alakul az EU Ukrajnának tett vállalása

Hiába ígért márciusig egymillió tüzérségi lőszert Ukrajna számára az Európai Unió, az eddigi szállítások időarányosan elmaradnak a vállalásoktól, és több tagállam is a határidő meghosszabbítását kérte.

A korábban elfogadott tervek szerint a meglévő és a közös vásárlás, valamint a gyártás felpörgetésével beszerzendő lőszerek mindössze 30 százaléka érkezett meg Ukrajnába, noha az idő több mint fele eltelt már – írja a VG, szemlézve a Bloomberget.

Az tengerentúli hírügynökség szerint időközben a saját lőszergyártását jövőre szintén 1 millió lövedékig feltornászni próbáló Egyesült Államok részéről is érkezik a nyomás Európa felé az erőfeszítések fokozására.

Miután az ukrán ellentámadás csak mérsékelt eredményeket tudott eddig felmutatni, az európai lőszerszállítások kritikusak lehetnek, hiszen egyes becslések szerint jövőre Oroszország akár 2 millió lőszert is gyárthat, miközben az orosz készleteket növelik az észak-koreai szállítások is – jegyzik meg.

Kijev szövetségesei remélik, hogy a közös erőfeszítések segítségével ezzel sikerülhet lépést tartani, miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már megkongatta a vészharangot, hogy az izraeli háború készleteket vonhat el Ukrajnától. Bár az ukránok és az izraeliek igényei között kevés az átfedés.

Akadályok

Gondot jelenthet az Ukrajnának nyújtott támogatások előtt, hogy az Egyesült Államokban a republikánusok egyre kevésbé állnak Kijev mellé. A képviselőház új elnöke, Mike Johnson például ellenezte az ukránok folyamatos támogatását, miközben Joe Biden amerikai elnök 60 milliárd dolláros támogatást kért Kijev számára.

A lőszerszállításokat az is nehezíti, hogy a kereslet felfutása miatt a lőszerek beszerzése is megdrágult, így az erre elkülönített összeg is kevésnek bizonyulhat. Ugyanakkor több európai ország igyekszik saját gyártási kapacitásait is bővíteni, ahogy Ukrajna is törekszik erre – olvasható egyebek mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×