eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
31 May 2023, Schleswig-Holstein, Todendorf: The emblem of the Luftwaffes anti-aircraft missile group 61 can be seen on a soldiers sleeve next to a gun of the Mantis (Modular, Automatic and Network Capable Targeting and Interception System) anti-aircraft weapon system at the Todendorf training area. Until the end of June, the Air Force is training soldiers from Slovakia on the Mantis air defense weapon system. According to the Air Force, the training of the 44 Slovakian soldiers serves to further strengthen NATOs eastern flank. The system can be used to protect facilities and infrastructure from rocket and artillery fire as well as mortars. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance

Német Sáskák védik a szlovák légteret

A két légvédelmi rendszer ára 225 millió euró, de Szlovákiának nem kellett ezt kifizetnie.

Átvette a szlovák haderő a Mantis (magyarul sáska) német légvédelmi rendszert. A szlovák katonák már megkapták a kiképzést a rövid hatótávolságú légelhárítási rendszer kezeléséhez, beleértve a rakétaelfogási gyakorlatokat is. A rendszer Szlovákia Ukrajnával közös határát fogja védeni.

A Mantis teljesen automatizált légvédelmi fegyverrendszer, amelyet szárazföldi objektumok – például katonai bázisok – védelmére terveztek a rakéta- és tüzérségi támadások, valamint a pilóta nélküli drónok támadásának elhárítására.

A Németországból a nyitrai katonai bázisra érkező szállítmány ezen kívül öt darab, akár 100 kilométeres hatótávolságú megfigyelő radart és a szlovák katonák kiképzését is magában foglalja.

A szlovák hadsereg vezérkari főnökének helyettese, Ľubomír Svoboda az átvételt követően elmondta, ez az első lépés a szlovák légvédelem modernizálásában.

A két légvédelmi rendszer ára 225 millió euró, Szlovákia ingyen kapta azokat Németországtól, köszönhetően a jó kapcsolatoknak és a korrekt együttműködésnek.

Szlovákia azután kezdett saját légvédelmi rendszer beszerzésébe, miután Ukrajnának adományozta az S-300-as légvédelmi rendszerét, valamint MiG-29-es vadászrepülőit, melyeket a szlovák hadsereg már nem használt. Az ország légterének védelmét tavaly szeptembertől Csehország és Lengyelország vette át, hozzájuk csatlakozott Magyarország is egy idén júniusban köttetett megállapodás értelmében.

A hosszú távra beszerzett Mantis légvédelmi rendszert ezért a posztjáról hamarosan távozó szlovák védelmi miniszter is dicsérte. „Nagyon jó védelmet nyújt a kritikus és természetesen a katonai infrastruktúra számára. Ott fognak működni, ahol a legnagyobb szükség lesz rájuk. Jelenleg ez az ország keleti határa” – jegyezte meg Martin Sklenár védelmi miniszter, aki a napokban értékelte az öt hónap után távozó szakértői kormány védelem terén nyújtott teljesítményét, és azt mondta, hogy Szlovákiának még mindig van mit kínálnia Ukrajnának. „Az a hozzávetőlegesen 680 millió euró értékű technikai eszköz, amelyet Szlovákia eddig Ukrajnának adott át, valójában csak töredéke a szlovák hadsereg felszerelésének” – jelentette ki múlt pénteken a tárcavezető.

Kicsi azonban annak az esélye, hogy ezt a felszerelést megkapja Ukrajna,

mivel az országot szerdától az a Robert Fico fogja kormányozni, aki a kampány alatt többször is hangoztatta, hogy ha ismét miniszterelnök lesz, leállítja az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat. Zuzana Čaputová államfő nagy valószínűséggel szerdán nevezi ki az új szlovák kormányt, miután a hárompárti koalíció legkisebb tagja, a Szlovák Nemzeti Párt kedden bejelentette, hogy visszavonja az ellenzői által klímatagadónak tartott Rudolf Huliak jelölését a környezetvédelmi minisztérium élére, és helyette egy másik jelöltet állít Tomáš Taraba személyében. A párt azért hozta meg ezt a döntést, hogy minél gyorsabban ki lehessen nevezni az új és stabil kormányt.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×