eur:
389.64
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Palesztinok egy izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Juniszban 2023. október 24-én. A Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 220 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma ötezerre emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 15 ezret a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammed Dahman

Jelentés: a Gázai övezetben 16 éve tart a visszafejlődés

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) szerint Gázának több milliárd dollárnyi nemzetközi gazdasági segélyre van szüksége, hogy kompenzálja a gazdaságát évek óta sújtó korlátozásokat.

A palesztin terület 2022-es gazdasági fejlődéséről szóló, szerdán közzétett jelentésében a szervezet hangsúlyozta, hogy a Gázai övezet siralmas gazdasági helyzetben van, és a helyreállításhoz jelentős gazdasági segítséget kell nyújtania az adományozóknak és a nemzetközi közösségnek.

A dokumentumban az adományok szükségessége mellett azt is kiemelték, hogy azokkal nem lehet kiváltani a korlátozások és a lezárások megszüntetését, továbbá azt, hogy Izrael és minden fél vállalja a nemzetközi jog szerint rájuk háruló felelősséget.

Richard Kozul-Wright, az UNCTAD globalizációval és fejlesztési stratégiákkal foglalkozó igazgatója Genfben újságíróknak arról beszélt: nehéz felmérni, hogy Gázának valójában mekkora összegre lesz szüksége, amíg a jelenlegi konfliktus meg nem szűnik. "De több milliárd dollárról lehet szó" - tette hozzá.

Az UNCTAD jelentése hangsúlyozta, hogy

a Gázai övezetben "16 éve tart a visszafejlődés", és lehetetlen megjósolni az Izrael és a Hamász közötti konfliktus gazdasági következményeit.

A segélyek 2008 és 2022 között jelentősen visszaestek: a korábbi kétmilliárd dollárról (729 milliárd forintról), a tavalyi 550 millió dollárra (200 milliárd forintig). A gázai lakosság csaknem fele munkanélküli, és több mint fele szegénységben él - hívta fel rá a figyelmet a jelentés.

A határok lezárása és az ismétlődő katonai műveletek a gazdaság és intézmények összeomlásának ördögi körét indították el, ami Gáza leépüléséhez vezetett. Ennek nemcsak rövidtávú hatásai vannak, a közvetett, és hosszú távú hatások a jövő nemzedékeit is érintik a dokumentum szerint.

(A nyitóképen: Palesztinok egy izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Juniszban 2023. október 24-én.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×