eur:
391.04
usd:
366.12
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakciójának ülésén beszél a parlament ankarai üléstermében 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda

Izrael visszaélt Ankara jóindulatával - a török elnök bekeményített

Azonnali fogolycserét, valamint Izrael gázai hadműveleteinek leállítását sürgette szerdán a török elnök, aki szerint a Gázai övezetet irányító palesztin Hamász nem terrorszervezet, hanem "a hazájuk védelméért küzdő felszabadítók csoportja". Időközben az amerikai és az orosz javaslatról is szavaztak az ENSZ BT-ben.

Recep Tayyip Erdogan a török parlamentben elmondott beszédében azt mondta, hogy a zsidó állam visszaélt Ankara jóindulatával, és bejelentette, hogy lemondja tervezett izraeli látogatását.

Erdogan először szeptemberben New Yorkban találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és ezt követően kezdték el szervezni izraeli látogatását.

"Kezet fogtam ezzel az emberrel, a szándékaink tiszták voltak, de ő csak hasznot akart húzni belőlünk" - fogalmazott Erdogan, akinek szavaira pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) soraiból többen "Le Izraellel!" kiáltással válaszoltak.

Felszólította továbbá Izraelt, fogadja meg a tűzszünetet sürgető felszólításokat.

A nemzetközi közösséget arra szólította fel, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a gázai műveletek azonnali leállítása és a fogolycsere érdekében. Erdogan sürgette az iszlám országok összefogását is.

Emellett arra is intette Izraelt, hagyjon fel "a »telepesterrorral« Rámalláhban és másutt is", valamint figyelmeztette a térségen kívüli országokat, "ne öntsenek olajat a tűzre".

"A palesztin népnek össze kell fognia és küzdenie kell a kétállami megoldásért" - fogalmazott az államfő, hozzátéve, hogy az arab államoknak ehhez erkölcsi és pénzügyi segítséget kell nyújtaniuk.

Javaslatai között egy izraeli-palesztin csúcstalálkozó is szerepelt, mellyel kapcsolatban kiemelte: Törökország kész szavatolni egy ilyen konferencián született egyezség betartását.

Erdogan sajnálatát fejezte ki, hogy az ENSZ nem tudta elérni a tűzszünetet a Gázai övezetben, és felszólított a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) reformjára is, azt hangoztatva, hogy a BT-nek "befogadóbbnak kell lennie".

Erdogan bírálta a nyugati országokat is, és képmutatásnak nevezte, hogy "azok, akik Ukrajna ügyéért felrázták a világot, nem emelnek szót a gázai mészárlások ellen".

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerdán

"teljes szívből" visszautasította a török elnök szavait, miszerint a Hamász nem terrorszervezet.

"A török elnök kísérlete, hogy védelmébe vegyen egy terrorszervezet és uszító szavai sem másítják meg azt a borzalmat, amelyet az egész világ láthatott" - fogalmazott Lior Hajat az X-en.

Az ENSZ BT-ben egymás ellen szavaztak

Megbukott a gázai övezeti háborúval kapcsolatos amerikai és az orosz határozattervezet is az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén. Az amerikai határozattervezetet Oroszország és Kína megvétózta, az Egyesült Arab Emírségek is nemmel szavazott, míg a testület tíz tagja támogatta, ketten pedig tartózkodtak.

Az amerikai szövegtervezet Izrael önvédelemhez való jogának hangsúlyozása mellett a konfliktus szereplőit humanitárius fegyverszünetre szólította volna fel lehetővé téve a segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe.

A rivális orosz előterjesztés, amely egy szélesebb körű tűzszünetet követelt volna, mindössze négy támogató szavazatot kapott az ENSZ BT-ben.

Izrael elutasította mindkét kezdeményezést azzal érvelve, hogy a Hamász hasznot húzna a helyzetből új fenyegetést hozva létre a gázai lakosokra.

A múlt héten egy brazil határozattervezet bukott meg a testületben az Egyesült Államok vétója miatt. Ez az előterjesztés a humanitárius segélyezére összpontosított volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×