eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nio kínai járműgyártó beruházásának bejelentésén a minisztériumban 2022. július 29-én. Biatorbágyon, a cég első európai üzemében automata akkumulátorcsomag-csereállomásokat fognak előállítani. A mintegy 5,5 milliárd forint értékű projekthez a kormány 1,7 milliárd forint támogatást ad, így segítve több száz új munkahely létrehozását.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

„Ha így folytatjuk, visszatérünk a határok által szétszabdalt korszakba” – Szijjártó Péter a szlovén határellenőrzésről

A magyar külügyminiszter szerint a schengeni zónán belüli határellenőrzések nehezítik a kereskedelmi forgalmat és folyamatosan romlik Európa versenyképessége. A szlovének is visszatértek ehhez.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt írta Facebook-oldalán, hogy az illegális migráció hatalmas veszélyt jelent Európa számára. „Ezt sokáig próbálták tagadni Európa liberális politikusai, mára azonban mindenki számára világossá vált, hogy Brüsszelben lekicsinyelték az illegális migrációval járó veszélyeket” – fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó Péter arra a hírre reagált így, hogy Szlovénia felfüggeszti a schengeni egyezményt, és határellenőrzést vezet be a magyar és a horvát határon is. Az intézkedést már csütörtökön jóváhagyhatják, az azonban még nem derült ki, mikortól kezdődik a rendőri ellenőrzés. Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter már szerdán tájékoztatta a magyar és a horvát belügyminisztert a döntésükről.

A magyar külügyminiszter szerint a párhuzamos társadalmak kialakulása és a terrortámadások, valamint a közelmúlt terrorcselekményei az európai emberek fizikai biztonságát fenyegetik. Úgy látja, kárt szenved az európai gazdaság is, hiszen

a schengeni zónán belüli határellenőrzések nehezítik a kereskedelmi forgalmat és a vállalatok határon átnyúló működését.

A tárcavezető közölte: Európa versenyképessége napról napra romlik, „a migráció és az ennek következtében megnőtt terrorfenyegetettség miatt lezárt határok most ennek az amúgy is megroggyant versenyképességnek adnak egy nagy pofont.”

„Itt az ideje váltani, itt az ideje változtatni. Ha Brüsszel nem változtat migrációs politikáján, könnyen ott találjuk magunkat, ahol nem akarjuk: Európa régi, határok által szétszabdalt korszakában” – zárta posztját Szijjártó Péter.

A szlovén belügyminiszter a terrorfenyegetettség növekedésével indokolta a rendkívüli határellenőrzés elrendelését. „Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Szlovénia sem kivétel” – figyelmeztetett Bostjan Poklukar, aki hozzátette:

megelőző jellegű további ellenőrzéseket kívánnak bevezetni a balkáni menekültek útvonalán is.

Az Index azt írja, a szlovén belügyminiszter nem osztotta meg a nyilvánossággal, mikor kezdik meg a rendőrök az ellenőrzést a határokon, mert az intézkedés bevezetéséről még egyeztetni akarnak az Európai Bizottsággal. A tárcavezető szerint jelen helyzetben Szlovénia biztonságának garantálása a legfontosabb. Aggasztónak nevezte a közel-keleti történéseket és kiemelte: ugyan nem lehet mellőzni a szigorú ellenőrzéseket, de azt sem szeretnék, ha túl bonyolulttá válna a határon átkelők utazása, közlekedése.

A szlovákok szerint csökkent a Magyarországról érkező migránsok száma

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az erősödő illegális bevándorlás miatt nemrég Szlovákia november 3-ig meghosszabbította a határellenőrzést, amit eredetileg október 14-ig vezetett be. Az ellenőrzés célja továbbra is az, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezzen Szlovákiába, akik az országon keresztül más uniós államokba akarnak eljutni. Az ellenőrzéseket ugyanúgy végzik, mint eddig, a határ teljes hosszán, rugalmasan reagálva a biztonsági helyzet alakulására.

A szlovák belügyminisztérium szerint a szlovákiai ellenőrzéseknek és a szomszédos országokban bevezetett hasonló intézkedéseknek van megelőző hatása, ugyanis csökkent a Magyarországról érkező migránsok száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×