eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke integet a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. A szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások szerint a PO a voksok 31,6 százalékának megszerzésével a második helyen végzett.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak

Egyre inkább a lengyel ellenzéknek áll a zászló

Az exit pollok és a részeredmények szerint győzött ugyan a Jaroslaw Kaczynski vezette konzervatív jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), ami 8 éve van hatalmon, de a pártnak nincs meg a többsége. A PiS után következő három ellenzéki párt között azonban elképzelhető koalíció, és a mandátumbecslések szerint meg is lenne a többségük.

A szavazatok 85,90 százalékos feldolgozottságnál továbbra is nagymértékben vezet, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt és szövetségesei alkotta konzervatív koalíció, igaz a reggel elindult eredményközlés alatt folyamatosan csökken a támogatottsága, kihívója a Polgári Koalíció pedig közelít hozzá.

Hétfő este fél 8-kor a parlamenti bejutási küszöböt átlépő pártok az alábbiak voltak:

  • PiS: 36,73 százalék
  • Polgári Koalíció (KO): 29,43 százalék
  • Harmadik Út (TD): 14,47 százalék
  • Új Baloldal (Lewica): 8,33 százalék
  • Konföderáció: 7,24 százalék.

Bár az alkotmánynak és a hagyományoknak megfelelően Andrzej Duda elnök valószínűleg a PiS-nek ad előbb kormányalakítási megbízást, inkább az Európai Tanács elnökségét is megjárt Donald Tusknak lehet esélye arra, hogy többséget hozzon össze maga mögött, és térhet vissza a legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) élén.

A választáson az 1989-es rendszerváltás óta látott legnagyobb részvétel volt, 72,9 százalékos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×