eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke szól támogatóihoz, a háttérben Mateusz Morawiecki miniszterelnök (b3) a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. A szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások szerint a PiS a voksok 36,8 százalékának megszerzésével győzött.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Lengyel választás: megvan a kétharmad – így állnak most

A szavazatok hetven százalékának feldolgozása után kilenc százalékon belülre került a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) és kihívója, a Polgári Koalíció (KO).

70,66 százalékos feldolgozottságnál továbbra is jelentősen vezet, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt és szövetségesei alkotta konzervatív koalíció, igaz, a reggel elindult eredményközlés alatt folyamatosan csökken a támogatottsága, míg a kihívó Polgári Koalíció közelít hozzá.

Jelenlegi így állnak a parlamenti bejutás küszöbét átlépő pártok:

  • PiS: 37,35 százalék
  • Polgári Koalíció (KO): 28,76 százalék
  • Harmadik Út (TD): 14,45 százalék
  • Új Baloldal (Lewica): 8,29 százalék
  • Konföderáció: 7,27 százalék

Az előzetes exit pollok bár a PiS győzelmét jelezték előre, azt mutatták, hogy a jelenlegi kormánypárt nem lesz képes kormányt alakítani, és várhatóan a Polgári Koalíció, a Harmadik Út és az Új Baloldal lép koalícióra.

Az Ipsos exit pollja a következőt vetítette előre:

  • PiS: 36,8 százalék (200 mandátum)
  • KO: 31,6 százalék (163 mandátum)
  • Lewica (baloldal): 8,6 százalék (30 mandátum)
  • Harmadik Út: 13,6 százalék (55 mandátum)
  • Konföderáció: 6,2 százalék (12 mandátum)

A szakértők egyelőre bizonytalannak látják a kormányalakítás ügyét, a PiS-nek 190 és 208 közötti mandátumot jósolnak a 460 fős szejmben, ha a felső határhoz közel teljesít, kormányon maradhat, ha viszont inkább az alsóhoz lesz közel a mandátumszáma, akkor egy lehetséges PO–Harmadik Út–Lewica kormánykoalíciónak jósolnak nagyobb jövőt. Ugyanakkor még az is kérdéses, hogy a Harmadik Út két pártja, hogyan osztozik a mandátumokon, mert a PSL-lel elképzelhető a jelenlegi kormány együttműködése, de a Lengyelország 2050-nel szinte kizárt.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×