eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Swedish soldiers. Getty Images
Nyitókép: The-Tor/Getty Images

Svédországban már a hadsereget is bevetik a bűnbandák ellen

A svéd hadsereg hamarosan segíteni fogja a rendőrség munkáját a skandináv országot sújtó példátlan bűnözési hullám felszámolásában - jelentette be pénteken Ulf Kristersson svéd miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette: a kabinet jövő csütörtökön terjeszti be javaslatait a fegyveres erők és a rendőrség együttműködésének módjáról.

A fegyveres erők és a rendőrség vezetőivel tartott egyeztetést követően Kristersson azt mondta, "a rendőrség nem képes egyedül elvégezni az összes feladatot". Megjegyezte továbbá, hogy a svéd hadsereg, amely az ukrajnai háború miatt már most is készenlétet lát el, a hatályos törvényi kereteken belül leginkább bombákkal kapcsolatos szaktudással, helikopteres logisztikával és elemzésekkel támogathatná a rendőrök munkáját.

Noha Anders Thornberg országos rendőrfőkapitány korábbi, a nap folyamán tett nyilatkozatában leszögezte, hogy a fegyveres erők nem "közvetlenül" vesznek részt a rendvédelmi feladatok ellátásában,

a hadsereg bármiféle bevonása a bűnüldözésbe nagyon szokatlan lépésnek minősül Svédországban,

ahol csak szeptemberben 12 ember esett áldozatul az alvilági szervezetek háborújának. Tavaly több mint 60 ember halt meg lövöldözésekben, ami az eddigi legmagasabb adat Svédországban. Az idei év hasonlónak vagy még rosszabbnak ígérkezik az eddigi adatokat tekintve.

A svéd kormányfő szerint szigorítani kell a törvényeket a szociálisan hátrányos helyzetű, a bevándorlónegyedekben élő tizenévesek bűnbandákba való beszervezésének megelőzése érdekében.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×