eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Pixabay

Újabb ügyben indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

A magyar jog szerint nem létezik a virtuális valuták és a fiat valuták közötti pénzváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók nyilvántartásba vételére vagy engedélyezésére vonatkozó kötelezettség – kifogásolja az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít, és felszólító levelet küld Magyarországnak az 5. pénzmosás elleni irányelv helytelen átültetése miatt – írja a Portfolio.

A brüsszeli indoklás szerint bár Magyarország bejelentette az irányelv teljes körű átültetését, a bizottság szerint nem megfelelően, mert a magyar jog szerint nem létezik a virtuális valuták és a fiat valuták közötti pénzváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók nyilvántartásba vételére vagy engedélyezésére vonatkozó kötelezettség.

"A pénzmosás elleni szabályok fontos szerepet játszanak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben. Az egyik tagállamban előforduló jogalkotási hiányosságok az EU egészére hatással vannak" – áll a bizottsági közleményben.

A bizottság szerint az Oroszország ukrajnai invázióját követően bevezetett uniós szankciók betartatása érdekében elengedhetetlen a büntetőlistára vett cégek haszonhúzóinak azonosítása. Ezért az uniós szabályokat hatékonyan kell végrehajtani és felügyelni a bűnözés elleni küzdelem, az uniós pénzügyi rendszer védelme és az uniós szankciók végrehajtásának biztosítása érdekében.

Ha Magyarország két hónapon belül nem ad kielégítő választ, a bizottság dönthet úgy, hogy folytatja a jogsértési eljárást, és indokolással ellátott véleményt küld.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×