eur:
391.17
usd:
367.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Újabb ügyben indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

A magyar jog szerint nem létezik a virtuális valuták és a fiat valuták közötti pénzváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók nyilvántartásba vételére vagy engedélyezésére vonatkozó kötelezettség – kifogásolja az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít, és felszólító levelet küld Magyarországnak az 5. pénzmosás elleni irányelv helytelen átültetése miatt – írja a Portfolio.

A brüsszeli indoklás szerint bár Magyarország bejelentette az irányelv teljes körű átültetését, a bizottság szerint nem megfelelően, mert a magyar jog szerint nem létezik a virtuális valuták és a fiat valuták közötti pénzváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók nyilvántartásba vételére vagy engedélyezésére vonatkozó kötelezettség.

"A pénzmosás elleni szabályok fontos szerepet játszanak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben. Az egyik tagállamban előforduló jogalkotási hiányosságok az EU egészére hatással vannak" – áll a bizottsági közleményben.

A bizottság szerint az Oroszország ukrajnai invázióját követően bevezetett uniós szankciók betartatása érdekében elengedhetetlen a büntetőlistára vett cégek haszonhúzóinak azonosítása. Ezért az uniós szabályokat hatékonyan kell végrehajtani és felügyelni a bűnözés elleni küzdelem, az uniós pénzügyi rendszer védelme és az uniós szankciók végrehajtásának biztosítása érdekében.

Ha Magyarország két hónapon belül nem ad kielégítő választ, a bizottság dönthet úgy, hogy folytatja a jogsértési eljárást, és indokolással ellátott véleményt küld.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×