eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Az előző éjszakai földrengésben megrongálódott épületek Marrákesben 2023. szeptember 9-én. A 7-es magnitúdójú földrengés hatalmas károkat és pánikot okozot és nyolcszázhúsz halálos áldozatot követelt.  A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Már hivatalos: majdnem tizennyolcezer ház dőlt romba Marokkóban

A szeptember 8-án Marokkó déli területeit sújtó földrengés következtében 2930 településen 56 674 lakóépületben keletkezett kár, és 32 százalékuk teljesen lakhatatlanná vált - derül ki a marokkói pénzügyminisztérium hivatalos kárjelentéséből.

A tárca a marokkói parlament pénzügyi bizottsága elé terjesztette a károsultak megsegítésére vonatkozó javaslatát is. Eszerint a kormányzat már ettől a hónaptól kezdve egy éven át havi 2500 dirham (mintegy 91 ezer forint) pénzügyi támogatást folyósít a károsult családoknak.

A kormány közölte azt is, hogy még a hónap vége előtt átutalják a károsult családokat segítő helyreállítási támogatást. Ennek mértékét a lakóingatlanban keletkezett kár nagyságától függően 80-140 ezer dirham között határozta meg. További 120 millió dirhamot különítettek el a költségvetésből az érintett régió infrastruktúrájának helyreállítására és a földrengés miatt szükségessé vált társadalmi-gazdasági fejlesztési beruházásokra - áll a jelentésben.

A Marokkó déli tartományait sújtó földrengés halálos áldozatainak száma megközelítette a háromezret, a sérülteké pedig az 5500-at.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×