eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az előző éjszakai földrengésben megrongálódott épületek Marrákesben 2023. szeptember 9-én. A 7-es magnitúdójú földrengés hatalmas károkat és pánikot okozot és nyolcszázhúsz halálos áldozatot követelt.  A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Már hivatalos: majdnem tizennyolcezer ház dőlt romba Marokkóban

A szeptember 8-án Marokkó déli területeit sújtó földrengés következtében 2930 településen 56 674 lakóépületben keletkezett kár, és 32 százalékuk teljesen lakhatatlanná vált - derül ki a marokkói pénzügyminisztérium hivatalos kárjelentéséből.

A tárca a marokkói parlament pénzügyi bizottsága elé terjesztette a károsultak megsegítésére vonatkozó javaslatát is. Eszerint a kormányzat már ettől a hónaptól kezdve egy éven át havi 2500 dirham (mintegy 91 ezer forint) pénzügyi támogatást folyósít a károsult családoknak.

A kormány közölte azt is, hogy még a hónap vége előtt átutalják a károsult családokat segítő helyreállítási támogatást. Ennek mértékét a lakóingatlanban keletkezett kár nagyságától függően 80-140 ezer dirham között határozta meg. További 120 millió dirhamot különítettek el a költségvetésből az érintett régió infrastruktúrájának helyreállítására és a földrengés miatt szükségessé vált társadalmi-gazdasági fejlesztési beruházásokra - áll a jelentésben.

A Marokkó déli tartományait sújtó földrengés halálos áldozatainak száma megközelítette a háromezret, a sérülteké pedig az 5500-at.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×