eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
mező időjárás napsütés felhő gabona
Nyitókép: Pixabay

Nagy a baj a magyar gabonapiacon, már százmilliárdos a kár

A korábban felhalmozott ukrán gabona miatt áll a magyar gabonapiac, a hazai gazdálkodók vesztesége már eléri a 100 milliárd forintot – mondta az InfoRádióban a Magosz elnöke. Jakab István kiemelte: ha ez hónapokig így marad, akkor az egész magyar gabonapiacot újra kell szervezni.

A műtrágyahiány a magyar piacra ömlött ukrán gabonával együtt tarthatatlan helyzetet idézett elő; Jakab István, a Magosz elnöke az InfoRádióban úgy vélekedett, az őszi búza 70 százaléka takarmány minőségű, és csak 30 százaléka étkezési.

"Közepes termés van, közben a piac áll, és az árakról sem szívesen beszél az ember. Olyan, az üzleti morál szintje alatti árakkal jelennek meg a kereskedők a piacon, amelyet minősíteni sem lehet. Ez vonatkozik az árpára, a búzára, a napraforgóra és a repcére is. Olyan szintű nyomott ár van, amelyet értelmezni sem lehet, a fedezeti ponttól is fényévtávolságra van" – ecsetelte.

A nyomott ár részleteiről szólva azt mondta, van egy olyan durva hatás, hogy a tározók egy része fel van töltve változatlanul, a nagy felhasználók, nagy felvásárlók bekészleteztek kukoricából, napraforgóból, repcéből, méghozzá Ukrajnából.

"Innentől kezdve a tárolók nagyrészt foglaltak, nem ürülnek, mert áll a piac, a termelőnek viszont közben be kell takarítania, és vagy nyomott áron túlad rajta – ez esetben van rá vevő –, vagy nem tudja elhelyezni. Ez az egyik. A másik:

úgy kötnek üzletet, hogy a termést be kell tárolni, aztán még a gazda fizet a tárolási költségért, amíg el nem szállítja a vevő.

Ennyire durva a helyzet."

Jakab István munkatársaival közben megnézte a nagy cégek adózott eredményét, és azt tapasztalta, hogy a 2022-es adózott eredmény a 2021-eshez képest 93,4 milliárd forinttal volt több, ennyivel nőtt tehát a nagy feldolgozók és kereskedők eredménye akkor, amikor a gazdák 100 milliárd fölötti veszteséget szenvednek el; a veszteség abból jön ki, hogy 7 tonnánál van a fedezeti pont búzából, 5,6 volt a termés, tehát 1,4 tonna hektáronként az a mennyiség, ami megjelenik minden gazdánál, ez egymillió hektárnál 100 milliárdos veszteség.

Mi lenne a megoldás?

Jakab István szerint ha itthon nem mozdul meg a gabonapiac, annak nagyon súlyos áthúzódó hatása lesz, több terület marad parlagon, a másik, hogy nagyon erősen átalakul a vetésszerkezet, ami mindenkinek veszteség lesz.

"Előbb-utóbb a háború befejeződik, de pillanatnyilag sajnos ott tartunk, hogy a Miniszterek Tanácsa hamarosan meghozza a döntést, hogy mi történik, a mi megítélésünk egyértelmű: a magyar kormány kifejezte azt a szándékát, hogy amennyiben a bizottság másként dönt, a magyar kormány egyoldalú döntést hoz, de nem a négy termékre, hanem a huszonnégyre vonatkozóan. Azt is lehet tudni, hogy

bár nem lehet behozni kukoricát, őrleményt igen, és nyilván akkor így hozza be és dolgozza fel a nagykereskedő.

A megoldás tehát az, hogy legyen zárva változatlanul a határ december 31-ig minimum, de addig a gabonapiacot egy új stratégia mentén újra kell szervezni" – húzta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×