eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetéről beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Wroblewski

Joe Biden egy húzással "kitrükközné" Oroszországot és Kínát

Az amerikai elnök 5-6 új állandó tag megválasztását tartja szükségesnek, hogy Kína és Oroszország befolyását visszafogják az ENSZ BT-ben.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője nyilatkozta a The Telegraphnak, hogy Joe Biden felkéri majd a tagállamokat, hogy gondolják újra az ENSZ BT felépítését, mert szerinte több tag kell a tanácsba. Az amerikai elnök célja ezzel, hogy a BT-ben meggyengítse Kína és Oroszország befolyását.

Öt-hat új állandó tagországról lehet szó a jelenlegiek (az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, az Egyesült Királyság és Franciaország) mellé: India, Brazília, Németország, Japán és Dél-Afrika kiváló új állandó tagok lehetnének - írta a vg.hu a Kyiv Independentre hivatkozva. (Az ENSZ BT jelenlegi felépítése szerint az öt állandó tag mellé tíz tagot kétévente választanak.)

Joe Biden terve azonban nem lesz egyszerű, mivel az ENSZ BT összetételét csakis az ENSZ Alapokmányának módosításával lehet megtenni. Ez azt jelenti, hogy Kína és Oroszország megvétózhatja a kezdeményezést.

Ezen a héten zajlik az ENSZ közgyűlése, amelyre várhatóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is ellátogat, illetve a tervek szerint szeptember 21-én találkozik Joe Bidennel Washingtonban.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×