eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (j) és demokrata párti kihívója, Joe Biden az ohiói Cleveland város Case Western Reserve egyetemén rendezett első elnökjelölti vitában 2020. szeptember 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Olivier Douliery

Csizmazia Gábor: a pártvonalakon túl is betalál mindkét amerikai oldal karaktergyilkos kampánya

Joe Biden munkájának elfogadottsága 39 százalékon áll – derül ki a CNN hírtelevízió országos közvélemény-kutatásából. Általában az amerikai elnökök támogatottsága a ciklus végére csökkenő tendenciát mutat – mondta az InfoRádióban Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

A CNN hírtelevízió által végzett felmérés eredményei abból a szempontból nem meglepőek, hogy az amerikai elnökök általában néhány hónapig élvezik csupán a megválasztásukkor jellemző, viszonylag magas, 50-60 százalék körüli támogatottságot, majd az az első ciklus végére csökkenni szokott – kezdte Csizmazia Gábor. Az NKE Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerinte Joe Biden alacsony támogatottsága inkább azért furcsa, mert az „trumpi magasságokban” jár; a korábbi elnök támogatottsága általában 42-43 százalék körül mozgott, majd onnan zuhant vissza 38 százalékra 2018 nyarán.

Azzal kapcsolatban, hogy a válaszadók 24 százaléka szerint az elnök tevékenysége javított, 52 százaléka szerint viszont rontott az amerikai gazdaság helyzetén, a szakértő emlékeztetett: a Biden-adminisztrációnak olyan, a Feddel összehangolt gazdaság- és energiapolitikája van, ami nagyobb hangsúlyt fektet a zöld átállásra, illetve általában a fenntarthatóság kérdésére, aminek a rövid- és középtávú gazdasági és pénzügyi költségeit – infláció, az üzemanyagok vagy élelmiszerek drágulása – nem tudja „félretenni”. Ez a politikai árcédula pedig részint még a demokrata szavazókat is megosztja – magyarázta Czizmazia Gábor. Biden politikájával főként a progresszív gondolkodásúak elégedettek, mert ők úgy vélik, az nemcsak a Covid utáni helyzetet kezeli, hanem valódi strukturális változásokat hoz, de végeredményében ők csak egy kisebbségben lévő csoport, a nagy többség inkább kérdéseket, aggályokat fogalmaz meg a változásokkal szemben.

A 2024-es elnökválasztási jelöltállítással kapcsolatban az amerikai választók kétharmada (67 százalék) gondolja úgy, hogy a demokratáknak Joe Biden helyett mást kellene jelölniük elnöknek. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa szerint ennek legfőbb magyarázata az, hogy

a két politikai erőtér, a jobb- és baloldal egymásnak feszülő, egymást lejárató kampánya sikeres, és megértő fülekre talál még a pártvonalakon túl is.

Amikor a republikánusok azzal vádolják Joe Bident, hogy már túl idős ahhoz, hogy betöltse az elnöki hivatalt, mert koránál fogva nem biztos, hogy kellőképp agilisan tud reagálni egy-egy fejleményre, azt a másik oldal is meghallja, és ez a felmérésekből is kitűnik. Csizmazia Gábor hozzátette: az ilyesfajta karaktergyilkosság a másik irányból is adott, például amikor a demokraták – a vádelmései kapcsán – azt hangoztatják, hogy Donald Trump morálisan nem alkalmas az elnöki hivatal betöltésére. „Utóbbi nyilván egy demokrata narratíva, de republikánus szavazók körében is befogadásra talál.” A fentiek nyomán már hónapokkal korábban felmerült mindként oldalon az igény, hogy mást kellene indítani az elnökválasztáson.

A demokrata oldalon az elnökkel szembeni elvárás kapcsán valódi „étvágy” mutatkozik arra, hogy egy fiatal(abb), adott esetben a politikán kívülről érkező, kicsit a közéletet felrázó személy próbálkozzon meg az elnökséggel, lásd például ifjabb Robert F. Kennedy, aki akár komoly alternatívája lehetne Bidennek. Bár a felmérések szerint nem rúghat labdába, olyan – például a fegyvertartásra és gyógyszeriparra vonatkozó – tabutémákat is feszeget, amelyek a demokrata bázist, de főként a progresszíveket is foglalkoztatja.

Ami a republikánus oldalt illeti – folytatta a szakértő –, bár Trump az előválasztáson elképesztően jó támogatottságot tud maga mögött, a saját bázisát remekül képes feltüzelni, ez csak a keménymag, rajtuk túlmenően vannak még a mérsékelt republikánusok, továbbá a bizonytalan választók, akiknek sok minden nem tetszik a „trumpizmussal” kapcsolatban. És miután már a 2018-as félidős választások óta már három olyan országos választás is volt, ami azt mutatta, hogy egy trumpi jelölttel minimum kockázatos nekiindulni, sokan úgy gondolják, hogy talán egy Trump-alternatívával nagyobb esélyekkel tudnak nekifutni a 2024-es elnökválasztásnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×