eur:
379.04
usd:
348.7
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Először jelentkezett videóüzenettel Prigozsin a Wagner-lázadás óta

A magánzsoldos-hadsereg vezetője vélhetően Afrikában lehet, az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához is szólt.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója és vezetője hétfőn a Telegramon tett közzé egy videót. A zsoldosvezér valószínűleg a fekete kontinensen lehet jelenleg, mert a felvételen többek közt arról is beszél, hogy szabadabbá tenné Afrikát csapatával – írja a Portfolio a Reuters által közölt hír alapján.

Mint az a videót megtekintve látható, Jevgenyij Prigozsin fegyverrel a kezében a sivatagban áll katonai ruhában. Nem messze tőle több katonát és egy pickupot lehet látni. A videót nem sikerült geolokalizálni, de hitelesnek tűnik és a Wagner csoport vezetőjének üzenete is azt valószínűsíti, hogy Afrikában tartózkodik.

Prigozsin arról is beszél, hogy a Wagner zsoldosokat toboroz és teljesíteni fognak minden általuk kitűzött célt. A videóüzenetben megjelenik egy telefonszám is, amelyet hívhatnak azok, akik csatlakozni akarnak a magánhadsereghez.

Prigozsin már néhány héttel ezelőtt is arra utalt egy rádióinterjúban, hogy a Wagner csoport növeli a jelenlétét Afrikában. A mostani videóban azt mondja, 50 Celsius-fok feletti a hőmérséklet, de ehhez már hozzászoktak.

„A Wagner nagyobbá teszi Oroszországot az összes kontinensen, Afrikát pedig szabadabbá. Jár az igazságos és boldog élet az afrikai embereknek. Rémálommá tesszük az Iszlám Állam, az al-Kaida és más banditák életét”

– fogalmaz a videóban Jevgenyij Prigozsin.

A Wagner csoport vezetője először jelentkezett videóüzenettel a csapat június végi, megegyezéssel záruló lázadása óta, amely az orosz védelmi minisztérium és Jevgenyij Prigozsin közötti feszültségek közepette alakult ki.

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×