eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Először jelentkezett videóüzenettel Prigozsin a Wagner-lázadás óta

A magánzsoldos-hadsereg vezetője vélhetően Afrikában lehet, az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához is szólt.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója és vezetője hétfőn a Telegramon tett közzé egy videót. A zsoldosvezér valószínűleg a fekete kontinensen lehet jelenleg, mert a felvételen többek közt arról is beszél, hogy szabadabbá tenné Afrikát csapatával – írja a Portfolio a Reuters által közölt hír alapján.

Mint az a videót megtekintve látható, Jevgenyij Prigozsin fegyverrel a kezében a sivatagban áll katonai ruhában. Nem messze tőle több katonát és egy pickupot lehet látni. A videót nem sikerült geolokalizálni, de hitelesnek tűnik és a Wagner csoport vezetőjének üzenete is azt valószínűsíti, hogy Afrikában tartózkodik.

Prigozsin arról is beszél, hogy a Wagner zsoldosokat toboroz és teljesíteni fognak minden általuk kitűzött célt. A videóüzenetben megjelenik egy telefonszám is, amelyet hívhatnak azok, akik csatlakozni akarnak a magánhadsereghez.

Prigozsin már néhány héttel ezelőtt is arra utalt egy rádióinterjúban, hogy a Wagner csoport növeli a jelenlétét Afrikában. A mostani videóban azt mondja, 50 Celsius-fok feletti a hőmérséklet, de ehhez már hozzászoktak.

„A Wagner nagyobbá teszi Oroszországot az összes kontinensen, Afrikát pedig szabadabbá. Jár az igazságos és boldog élet az afrikai embereknek. Rémálommá tesszük az Iszlám Állam, az al-Kaida és más banditák életét”

– fogalmaz a videóban Jevgenyij Prigozsin.

A Wagner csoport vezetője először jelentkezett videóüzenettel a csapat június végi, megegyezéssel záruló lázadása óta, amely az orosz védelmi minisztérium és Jevgenyij Prigozsin közötti feszültségek közepette alakult ki.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×