eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A 2023. június 4-én készült képen Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembert, a Wagner katonai magánvállalat alapítóját (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló álarcokat árulnak egy szentpétervári ajándéküzletben. 2023. augusztus 23-án az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij Wagner Utkint, a csoport parancsnokát szállító magánrepülőgép útban Moszkvából Szentpétervárra. A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl.
Nyitókép: MTI/AP

Prigozsin semmit sem tanult és még mindig üzletelt Oroszországban

Az orosz légügyi hatóság szerint a szerdán este lezuhant magángép fedélzetén tartózkodott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscég alapítója. A spekulációk azonban folytatódtak, hogy a gépet légvédelmi rakétával lőtték-e le, vagy szabotázs okozta-e a pusztulását.

Mostanra a világ egy jelentős része már többször megnézte azt az amatőr videót, amelyen az látszik, ahogy Jevgenyij Prigozsin irányíthatatlan magángépe nagy magasságból lassan lezuhan. Más felvételeken a gép lángoló roncsait látni.

A Roszaviacija – orosz állami légügyi hatóság – az éjszaka kiadta a gépen tartózkodók listáját. Eszerint három főből álló személyzet és hét utas ült a gépen, köztük Prigozsin és a Wagner társalapítója, Dmitrij Utkin, aki a katonai elhárítás tagjaként vezérezredesi rangot ért el.

A kezdeti híradások arról szóltak, hogy csak nyolc összeégett holttestet találtak a mentők, emiatt spekulációk indultak meg arról, hogy Prigozsin esetleg nem volt a brazil gyártmányú, Embrarer Legacy 600 típusú gépen. (Ez a típus húsz év alatt csak egyszer zuhant le, emberi és nem technikai hiba miatt.)

Prigozsin támogatói szerint a gépet lelőtte az orosz légvédelem, mások szerint viszont a roncsokon nem voltak olyan sérülések, amik rakétára utaltak volna. Mégis, a Prigozsinhoz közeli, Szürke Zóna nevű Telegram-csatorna azt mondta, hogy

a becsapódás körzetében helyi lakosok légvédelmi eszközök hangját hallották és két kondenzcsíkot láttak.

Maga a helyszín körülbelül 15 kilométerre van egy légvédelmi bázistól, Moszkva és Szentpétervár között félúton.

Emlékezetes, Prigozsin pontosan két hónappal ezelőtt vezetett egy napig tartó „minipuccsot” az orosz védelmi minisztérium vezetői ellen. Bár a lázadásban a Wagner által lelőtt orosz gépek pilótái haltak meg és Putyin orosz elnök „árulást” emlegetett, Prigozsin ellen még vádat sem emeltek.

Sőt, bár sok kommentátor szerint számíthatott Putyin bosszújára, furcsa mód, látszólag szabadon utazgatott Oroszországban, pedig elméletileg Fehéroroszországba kellett volna elvonulnia száműzetésbe. Pár nappal ezelőtt felvett, utolsó videója arra utalt, hogy Afrikában járt.

Prigozsin valószínűsíthető halála előtt egy nappal jött a hír, hogy a Kreml leváltotta a Wagner-vezér szövetségesének tartott és a puccs után a közvélemény szeme elől eltűnt Szergej Szurovikin tábornokot a légierő éléről.

A Meduza ellenzéki portál által megkérdezett, az elnöki adminisztrációhoz közeli forrás szerint

„nem volt túl meglepő”, hogy lezuhant Prigozsin gépe.

„A lázadás után olyan érzésem volt, hogy rossz véget ér. A Kreml nem bocsátja meg az ilyen dolgokat” – fogalmazott a nyilatkozó. A Meduza két másik, Kreml-közeli forrása szerint Prigozsin halála előtt a moszkvai polgármesteri hivatal embereivel találkozott, akikkel élelmiszer-ellátásról tárgyalt.

„Furcsa, hogy semmit sem tanult és még mindig üzletelt Oroszországban” – jegyezték meg. Egyes Kreml-források felvetették, hogy ha tényleg bebizonyosodik a halálhíre, akkor az orosz hatóságok megpróbálják az ukrán titkosszolgálatra kenni az ügyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×