eur:
390.65
usd:
364.14
bux:
68411.47
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Vlagyimir Putyin orosz elnök a 26. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén 2023. június 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/RIA Novosztyi/Pavel Bednyakov

Vlagyimir Putyin: Ukrajnában meg kell állítani a Nyugat háborúját

Az orosz elnök a dél-afrikai BRICS-csúcson mondott videó beszédében ismét a nyugatot vádolta az ukrajnai háború kirobbantásával és azt mondta, hogy országa a 6 vezető hatalom között van.

Nagyívű beszédet mondott Vlagyimir Putyin orosz elnök – igaz, a távolból – a dél-afrikai BRICS-csúcson. A szervezet olyan nagy gazdaságokat fog össze, mint Brazília, Oroszország, Dél-Afrika, India és Kína.

Hosszú ideig úgy tűnt, hogy Putyin is ott lesz Johannesburban, de azután, hogy háborús bűnökkel vádolták meg az ukrajnai gyerekek Oroszországba történő szállítása miatt – és mivel magában Dél-Afrikában is egyes hatóságok kilátásba helyezték, hogy őrizetbe veszik és átadják – végül nem ment el. Az orosz elnök ismét a Nyugatot vádolta az ukrajnai invázióért: „egyetlen cél irányít bennünket, hogy leállítsuk a nyugat és csatlósai által a Donbászban élők ellen indított háborút” – mondta.

„Egyes országok ama vágya, hogy fenntartsák a hegemóniájukat a világban vezetett a súlyos ukrajnai válsághoz” – tette hozzá. Moszkva azt állítja, hogy kész a háború lezárásához vezető tárgyalásokra, de ehhez úgymond „figyelembe kell venni az új realitásokat”. Ez azt jelenti, hogy Oroszország elfoglalta Ukrajna egyötödét és ezt a területet már nem is akarja visszaadni.

Mindez viszont elfogadhatatlan az ukrán vezetés számára, még akkor is, amikor a nyugati médiában kezdik egyre többet pedzegetni, hogy csökken az ukrán férfilakosság harci kedve és az ország kifogyhat a katonákból. Az AP hírügynökség szerint Putyin már előre felvette beszédét, amelyben illegitimnek nevezte az országa elleni szankciókat és arra utalt, hogy ellehetleníti az ukrán gabona-exportot, hacsak nem enyhítik az orosz mezőgazdasági és élelmiszer-termékekre vonatkozó korlátozásokat.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió nyíltan nem szankcionálta az orosz agrár-ágazatot, de korlátozta Oroszország hozzáférését a nemzetközi fizetési rendszerekhez, ami megnehezíti az orosz élelmiszer, műtrágya és más termékek piacra juttatását. Putyin ezzel indokolta az Ukrajnával korábban kötött gabona alku felfüggesztését. A Nyugat Oroszország megbüntetésével, „illegitim szankcióival és egy szuverén ország vagyonának befagyasztásával a szabadkereskedelem alapvető normáit tapossa” – mondta.

Egy hazai közönségnek szánt, otthoni beszédében közben Putyin „nehéznek” nevezte hazája demográfiai helyzetét. Korábban kiadta a kormánynak, tegyen lépéseket a születések számának növelésére és az átlagéletkor meghosszabbítására. A BRICS-csúcsra visszatérve, konfrontatív hangulatban üzent Hszi Csin-ping kínai elnök is, aki Putyinhoz hasonlóan azt mondta: „egy hegemóniájához megszállottan ragaszkodó ország, mindent megtesz a feltörekvő piacok és fejlődő országok megbénításáért. Aki gyorsan fejlődik, az a visszatartás célpontjává válik” – tolmácsolta a kínai elnök szavait Vang Vendao kereskedelmi miniszter. Hszi nem ment el a csúcs nyitónapjára. A találkozó fő napirendi kérdése a már most a globális lakosság 40%-át lefedő BRICS-csoport bővítésének módja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×