eur:
388.5
usd:
360.56
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
M2 Bradley, amerikai lövészpáncélos. Fotó: Twitter/Special Kherson Cat
Nyitókép: Fotó: Twitter/Special Kherson Cat

Meglepő fordulat egy ukrán Bradley és egy orosz tank csatájában

A Zaporizszsja közelében lévő Robotnye település határában, hetek óta ádáz harcok dúlnak.

Az oroszok megpróbálják feltartóztatni a térségben kibontakozó ukrán ellentámadást. A harcok közben néha egészen elképesztő dolgok is történnek. A közösségi médiában keringő egyik videón például az látható, ahogy az orosz állásokra tüzelő, amerikai gyártmányú, M2 Bradley lövészpáncélost hirtelen eltalálja valami. A robbanás hevességéből arra lehet következtetni, hogy egy orosz harckocsi, 125 milliméteres ágyújának gránátja csapódott az ukrán harcjármű elejébe. A lövészpáncélos még pár métert halad, majd megáll és a felvételnek itt vége is.

Gondolhatnánk, hogy ezzel az ukrán Bradley-nek is befellegzett, de valójában mégsem így történt. Bár a gránát hatalmasat robbant, a harcjármű a videó folytatásában, egy rövid megállás után mégis tovább halad, sőt folytatja a küzdelmet. Pedig a kimerevített kép tanúsága szerint az orosz tank lövedéke megsemmisítő erejű lehetett.

A telitalálat pillanata az ukrán M2 Bradley lövészpáncéloson. Forrás: X / Pointy Poseidon
A telitalálat pillanata az ukrán M2 Bradley lövészpáncéloson. Forrás: X / Pointy Poseidon

Egy pillanattal később még ennél is hatalmasabb robbanás borította el az ukrán gyalogsági harcjárművet. De az M2 Bradley személyzete mégis sértetlen maradt és rövid megállást követően tovább harcol, amit a videó második része igazol.

Nem csoda történt, hanem működött a harcjármű reaktív páncélja. Ez kisebb robbanó téglákból áll, amelyek akkor lépnek működésbe, ha páncéltörő lövedék, vagy rakéta találja el a járművet. Két fémlemez között helyezkedik el az a robbanóanyag, amit a becsapódó lövedék aktivál. A töltet robbanása eltávolítja és a gránát, illetve rakéta irányába löki a felső lemezt, amely megrongálja, vagy eltéríti azt.

Egy ilyen reaktív páncél a saját vastagságát 10-szeresen meghaladó edzett acéllemez védelmi képességét biztosítja, így nem csoda, hogy ezt a megoldást manapság széles körben alkalmazzák. Az amerikaiak már az Öböl-háború idején ilyennel látták el az M2 Bradley-ket és ez a kiegészítő védelem kitűnően bevált.

Az amerikai hadsereg M2A3 Bradley lövészpáncélosa  az iraki sivatagban. A jármű elején és oldalán látható téglaszerű borítás a reaktív páncél elemei. Forrás: Wikipédia
Az amerikai hadsereg M2A3 Bradley lövészpáncélosa az iraki sivatagban. A jármű elején és oldalán látható téglaszerű borítás a reaktív páncélzat elemei. Forrás: Wikipédia

Az ukrán katonának tehát nem egyszerűen óriási szerencséjük volt, hanem megvédte őket a korszerű haditechnika.

A Magyar Honvédség tervei szerint, a hamarosan rendszerbe álló Hiúz (Lynx) lövészpáncélosok is hasonló reaktív páncélzatot kapnak. Úgy tudni, hogy ennek elemei - a német Dynamit Nobel Defence (DND) hadiipari vállalat licence alapján - Kiskunfélegyházán készülnek majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×