eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Wikipédia/Charles J. Sharp/Sharp Photography

Felülírják a szabályt, jóval kevesebb medvét lehet kilőni Romániában

Romániában a korábban meghatározott szám felére csökkentik a barnamedvék kilövési kvótáját.

Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy 220-ra csökkentik a tárca korábbi vezetője, Tánczos Barna által jóváhagyott, mintegy félezres kilövési kvótát.

Tánczos Barna hivatali ideje utolsó napján írta alá azt a miniszteri rendeletet, amely alapján 426 barnamedvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni Romániában. Ezt a Román Akadémiának is véleményeznie kellett, és

a tudományos grémium megalapozatlannak ítélte a számot.

Mircea Fechet kedden bejelentette, hogy a kilövésre ítélt védett állatok száma az akadémia javaslata alapján 220-ra módosul, 140 egyedet megelőzési, 80-at beavatkozási céllal lehet kilőni. Hozzátette, hogy mihamarabb érvénybe szeretné léptetni a rendelet, mielőtt "szerencsétlenség történik".

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa kiemelte: nem a miniszter és nem is a környezetvédelmi minisztérium határozza meg, hány védett állatot lehet kilőni, elaltatni, áttelepíteni vagy elüldözni. Emlékeztetett, hogy készült egy jelentés, mely megbecsülte a romániai medvepopuláció létszámát, és megoldásokat javasol a medve-ember közötti interakciók csökkentésére.

Elmondta, hogy naponta kap leveleket és fényképeket Fehér, Kolozs, Maros, Hargita és Kovászna megye hegyi falvaiban élő lakosoktól, akiknek gazdaságában, háziállataiban kárt okoznak a medvék, és arról kérdezik, hogy ezután miből tartsák fenn családjukat. "Ez olyan kérdés, amelyre a környezetvédelmi minisztériumnak válaszolnia kell, ahogy azokra a helyzetekre is, amikor az ember és medve közötti interakció súlyosabb károkkal, testi sérülésekkel vagy akár emberi áldozattal jár" - mondta. Hozzáfűzte: a Román Akadémia tanácsára módosította a számokat, és ezeket mielőbb továbbítja a tudományos fórumnak újabb véleményezésre.

Mircea Fechet korábban közölte, hogy elsősorban a lakott területeken élelmet kereső medvéket kell kilőni, és úgy vélte, hogy elődje tervezete az erdőn élő, fejlett hím egyedeket célozta, ami a trófeavadászatnak kedvezett.

Romániában egyre több településen válnak mindennapossá a medvék miatt telefonos (Ro-Alert) riasztások, és egyre gyakoribbak a támadások is.

Kedden a Kovászna megyei Bölönben támadt medve egy pásztorra, az elmúlt időszakban ez a második ilyen eset, vélhetően ugyanaz az állat lehetett. A 60 év körüli férfit a sepsiszentgyörgyi kórházba szállították, az állat a fején és felsőtestén okozott sérüléseket, karmolásai nem érintettek belső szerveket, de

a vérveszteség miatt az áldozat élete veszélyben forgott.

Romániában a környezetvédelmi tárca által korábban ismertetett felmérés szerint 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amelyek nem számítanak optimális élőhelyüknek, napjainkban már Közép-Erdélyben, a Partiumban és olténiai megyékben is látni medvét.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×