eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Búzaföld az oroszországi Rosztovi területen 2022. június 10-én. Az ENSZ szakosított szervezetei szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Oroszország ellenségnek tekint minden fekete-tengeri, Ukrajnába tartó hajót

Moszkva már nem engedi át humanitárius folyosón az ukrán gabonaszállítmányokat, potenciálisan ellenséges hajókként tekint az azokat szállító közlekedési eszközökre. Közben támadja a gabonaszállítási létesítményeket, azzal vádolva Kijevet, hogy katonai eszközök szállítására használta őket.

Azután, hogy Oroszország bejelentette a gabonafolyosó lezárását és a gabonaegyezmény végét, megugrott a búza ára a nemzetközi piacokon - írja a BBC. A búza ára az európai tőzsdén szerdán 8,2 százalékkal emelkedett az előző napihoz képest, tonnánként 253,75 euróra (96 355 forint), míg a kukorica ára 5,4 százalékkal nőtt.

Az amerikai búza határidős jegyzései szerdán 8,5 százalékkal ugrottak meg, ami a legnagyobb napi emelkedés az ukrajnai orosz invázió kezdete óta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt támasztotta feltételül a gabonaszállítási megállapodás helyreállításához, hogy teljesítsék követeléseit. Ezek közt szerepel az orosz agrárbank visszaengedése a SWIFT fizetési rendszerbe.

Ezzel egyidőben a Fehér Ház szóvivője azzal vádolta Oroszországot, hogy Ukrajnát tervezi hibáztatni polgári hajók elleni támadásokért. A kikötővárosokat az utóbbi napokban folyamatos támadások érik Ukrajnában: Mikolajivban például 18 ember sebesült meg egy szerda esti légicsapásban.

Vitalij Kim, a régió kormányzója elmondta, hogy a sérültek közül kilencet, köztük öt gyermeket kórházba szállítottak kezelésre. További légicsapásokról számoltak be Odessza kikötője ellen is, míg az orosz ellenőrzés alatt álló Krímben egy dróncsapás végzett egy tizenéves lánnyal - közölte egy oroszok által támogatott tisztségviselő.

Az Odessza környéki légicsapásokat követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan a gabonaexport infrastruktúráját veszi célba, ezzel veszélybe sodorja a sebezhető országokat. Kijev sürgette a fekete-tengeri térség más országait, hogy avatkozzanak be a teherhajók biztonságos áthaladásának biztosítása érdekében.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint július 20-án nulla órától kezdve minden, a Fekete-tengeren át ukrán kikötőbe haladó hajót úgy tekint, hogy az potenciális fegyverszállító jármű,

vagyis úgy tartja számon őket, mintha ukrán oldalon vennének részt a háborúban.

Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter szerint a légicsapások eddig 60 ezer tonna gabonát semmisítettek meg, valamint a gabonaexport infrastruktúrájának jelentős részét megrongálták. Oroszország kedden a kora reggeli órákban kezdte meg az ukrán kikötők elleni támadásokat, néhány órával azután, hogy kilépett a gabonamegállapodásból.

Szakértők szerint a jelenlegi helyzet mind az orosz, mind az ukrán gabona útját elvághatja, és hasonló helyzetet alakíthat ki, mint amilyen a háború elején volt jellemző.

Szerdán Vlagyimir Putyin azzal vádolta a Nyugatot, hogy a gabonakereskedelmet "politikai zsarolásra" használja fel. Moszkva azzal is vádolta Ukrajnát, hogy "harci célokra" használja a fekete-tengeri gabonafolyosót, és csapást mért Ukrajna fekete-tengeri kikötőire, miután hétfőn egy feltételezett tengeri dróntámadás megrongálta a Krímet Oroszországgal összekötő tengeri hidat.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×