eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ukrán gabonát szállító teherhajók ellenőrzésükre várva horgonyoznak a Márvány-tengeren, Isztambul partjai előtt 2022. október 22-én. Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított orosz háború alatt úgynevezett biztonságos folyosókon távozhat az országból a kivitelre szánt ukrán gabona a Fekete-tengeren, majd Isztambulban ellenőrzik, a hivatalos szállítmányon kívül nincs-e más, tiltott rakomány a hajók fedélzetén.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Tömeges éhezést rónak fel Oroszországnak, és ennek köze van a kercsi hídhoz is

Több millió éhező ember fogja "megfizetni az árát" annak, hogy Oroszország kilépett az ukrajnai gabonamegállapodásból – így kommentálta az ENSZ főtitkára Moszkva hétfői döntését. Oroszország viszont azt állította, hogy visszatérhet a megállapodáshoz – ha teljesülnek bizonyos feltételek.

Az EU, a NATO és a Kereskedelmi Világszervezet mellett az ENSZ is élesen bírálta Oroszország döntését, hogy kilép az egy évvel ezelőtt, ENSZ és török közvetítéssel létrejött gabonaalkuban, amely lehetővé teszi Ukrajna számára a Fekete-tengeren keresztül történő búzaexportot.

A lépés miatt a szegényebb országokban attól tartanak, hogy megugrik az élelmiszerek ára és azok megfizethetetlenné válnak. Antonio Guterres ENSZ főtitkár szerint "Az Orosz Föderáció döntése mindenhol csapást mér a rászoruló emberekre ".

Guterres hozzátette, hogy

Oroszország kilépése azt jelenti, hogy az orosz gabona- és műtrágyaexportot megkönnyítő kapcsolódó paktum is megszűnt.

Órákkal korábban egy robbanás megrongálta a Krímbe vezető orosz hidat, amit Moszkva Ukrajna számlájára írt. Illetékesek szerint a hidat csak novemberre tudják teljesen kijavítani.

A Kreml szerint nem volt összefüggés a támadás és a gabonaüzlet felfüggesztése között, mivel - mint közölte - nem teljesítették azokat a követeléseit, amelyek az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportra vonatkozó szabályok enyhítését ígérő, párhuzamos megállapodás végrehajtására vonatkoztak.

"Sajnos, ezeknek a fekete-tengeri megállapodásoknak az Oroszországot érintő részét mindeddig nem hajtották végre, így annak hatása megszűnt" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak.

Az Al-Dzsazíra moszkvai tudósítója szerint viszont „a Kreml szavai ellenére, a támadás kihatott az alkuból való döntés gyors meghozatalára”.

Moszkva ugyanakkor közölte: fontolóra venné a gabonaegyezményhez való újbóli csatlakozást, ha "konkrét eredményeket" látna. Addig viszont visszavonja a hajózás biztonságára vonatkozó garanciáit.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter "lelkiismeretlen lépésnek" nevezte Oroszország döntését és felszólított a paktum mielőbbi helyreállítására, mert Washington szerint a felfüggesztése „rontja az élelmiszerbiztonságot”.

Shashwat Saraf, a Nemzetközi Mentőbizottság nevű szervezet kelet-afrikai vészhelyzeti igazgatója szerint a hatások messzemenőek lennének Szomáliában, Etiópiában és Kenyában, ahol az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszályával kell megküzdeni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben kilátásba helyezte a gabonaexport folytatását, "Megkerestek minket cégek, hajótulajdonosok. Azt mondták, hogy készen állnak, ha Ukrajna beengedi őket, és ha Törökország továbbra is átengedi őket, akkor mindenki kész folytatni a gabonaszállításokat" – mondta egy elnöki szóvivő.

Erdogan török elnök, a gabonaalku egyik közvetítője szerint Vlagyimir Putyin szeretné, ha a megállapodás folytatódna. Oroszország az elmúlt évben háromszor hosszabbította meg a fekete-tengeri megállapodást, annak ellenére, hogy többször fenyegetőzött a kilépéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×