eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Wagner zsoldos csapat. Forrás:Twitter/Giorgi Revishvili
Nyitókép: Forrás:Twitter/Giorgi Revishvili

Meglepő akcióra készülnek a Wagner zsoldosai Fehéroroszországban

Az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke egészen elképesztő dolgot árult el.

Andrej Kartapolov az orosz állami televízió egyes csatornáján, egy vitaműsorban mondta el, mit keresnek Fehéroroszországban a Wagner zsoldosai. A nyilatkozó az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke, egykori védelmiminiszter-helyettes, aki korábban a Nyugati Katonai Körzet parancsnoka is volt. A nyugalmazott vezérezredes ráadásul egy ideig még a Szíriába küldött orosz csapatok parancsnoki tisztét is ellátta, vagyis meglehetősen jól tájékozott, katonai kérdésekben igencsak jártas és az orosz legfelső vezetéshez közel álló politikus.

A tévéműsorban egyebek közt arról volt szó, mit is keresnek a Wagner zsoldosai Fehéroroszországban. A hivatalos közlés szerint az ottani hadsereg kiképzését segítik, de Kartapolov valami egészen mást is elárult. Méghozzá azt, hogy a Wagner katonái a Suwalki-folyosó lerohanására készülnek. Ez a 104 kilométer hosszú terület jelenleg Lengyelország és Litvánia határa, valamint a NATO egyetlen szárazföldi összeköttetése a három balti állammal.

Csakhogy ez választja el a Kalinyingrádi exklávét az Oroszországgal szoros szövetségben lévő Fehéroroszországtól is. A Szovjetunió felbomlása után Litvánia független állammá vált és Lettországgal, valamint Észtországgal együtt hamarosan csatlakozott a NATO-hoz. Kalinyingrád és környéke ezzel elszakadt az orosz anyaországtól.

A Suwalki-folyosó. Litvánia és Lengyelország között 104km hosszú határszakasz, amely egyúttal elválasztja az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrád körzetét Fehéroroszországtól. Forrás:Twitter/ Make Peace Now
A Suwalki-folyosó. Litvánia és Lengyelország között 104km hosszú határszakasz, amely egyúttal elválasztja az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrád körzetét Fehéroroszországtól. Forrás:Twitter/ Make Peace Now

Márpedig Moszkva számára ez a terület rendkívül fontos, hiszen itt állomásozik a balti-tengeri flotta jelentős része, valamint az azt támogató légierő, illetve 225 ezer katona és atomrobbanófejekkel felszerelt Iszkander rakéták. Svédország és Finnország NATO csatlakozása után a terület jelentősége még inkább felértékelődik, hiszen ezenkívül az oroszoknak már csak Szentpétervárnál és környékén van kijárása a Balti-tengerre.

NATO-szakértők szerint a Suwalki-folyosó nagyon nehezen védhető. Sík vidék, természetes akadályok nélkül és ráadásul nagyon keskeny is. Ha az oroszok két irányból, Kalinyingrád és Fehéroroszország felől egyszerre indulnának meg, szinte lehetetlen lenne megállítani őket.

Egy ilyen támadásnak pedig egyre nagyobb a veszélye, ugyanis Litvánia, az ukrajnai háborúra hivatkozva, lényegében lezárta az oroszok elől a Kalinyingrádba vezető szárazföldi összeköttetést.

Nyugati szakértők egybehangzó véleménye szerint a Wagner csoport az orosz hadsereg legütőképesebb egysége. Harcedzett, fegyelmezett katonák, akik képesek bármilyen áldozatra a győzelem érdekében. Ez a csapat most Fehéroroszországban állomásozik.

Andrej Kartapolov pedig a bejelentette: egy csapásmérő erő már készen áll arra, hogy pár óra alatt lerohanja ezt a kis folyosót. Majd még szó szerint ezt mondta: "Csendben, higgadtan, alaposan és finoman csináljuk."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×