eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Dolgozó eltávolítja a Wagner Csoport logóját egy  irodaépület faláról, amelyben Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner zsoldoscsoport alapítójának vállalata több szintet is bérelt Szentpéterváron 2023. július 2-án. Ezen a napon a Patriot Media holding közösségimédia-oldalain Jevgenyij Zubarev, a RIA FAN hírportál igazgatója bejelentette, hogy a Prigozsin irányítása alatt álló orosz médiacsoport befejezi működését. Június 24-én Prigozsin vezetésével a zsoldoscsoport zendülés elíndítására tett kísérletet, de a lázadás még aznap vérontás nélkül ért véget.
Nyitókép: Anatolij Malcev

Bendarzsevszkíj Anton: zárulnak a Wagner szürkezónás kapui

A jelentések és a videofelvételek tanúsága szerint megérkeztek az orosz Wagner csoport zsoldosai Fehéroroszországba, ahol megkezdték a helyi különleges erők kiképzését, alig három kilométerre a fehérorosz–lengyel határtól. Bendarzsevszkíj Antont, a posztszovjet térség szakértőjét, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatóját kérdeztük.

Jevgenyij Prigozsin június végi puccskísérletét követően hamar egyértelművé vált, hogy az amnesztiában részesülő Wagner nem folytathatja tovább tevékenységét Oroszországban. A zsoldosok három választási lehetőség elé kerültek:

  • leszerelnek,
  • aláírnak az orosz védelmi minisztériummal, és beállnak a hadsereg soraiba,
  • élve az Aljakszandr Lukasenka által felkínált lehetőséggel, Fehéroroszországba települnek.

Arról, hogy a harmadik opciót választóknak pontosan mi lesz a feladatuk, és egyáltalán, ki fogja őket fizetni, kezdetben nem sokat lehetett tudni, jelen állás szerint viszont a legfőbb feladatuk a fehérorosz hadsereg kiképzése, a működésének fejlesztése lesz – mondta Bendarzsevszkíj Anton, emlékeztetve, olyan katonákról van szól, akik megjárták a frontot, nemcsak Ukrajnában, hanem Szíriában, Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban is részt vettek hadműveletekben, szemben a fehérorosz hadsereggel, amely semmilyen harci tapasztalttal nem bír.

Vagyis az 50 ezres hadsereg harcképességének fejlesztése lesz a feladata a 7-10 ezer főre tehető Wagner-erőknek Fehéroroszországban,

amit vélhetően a minszki kormány fog finanszírozni – tette hozzá a posztszovjet térség szakértője.

Jevgenyij Prigozsin közben továbbra is hallat magáról; a minap azt mondta, hogy biztosan nem fogják bevetni a zsoldosokat Ukrajnában. Az Oeconomus szakmai igazgatója szerint a Wagner lehetőségei beszűkültek, hiszen eddig az orosz kormány és az orosz külső hírszerzés koordinációjával működött a „szürkezónában”, vagyis ott vetették be őket, ahol az orosz hadsereg nem tudott hivatalosan beavatkozni. Szolgálataikért pedig részint az orosz kormány, részint az adott állam aktuális hatalma fizetett.

Oroszország, 2023. július 12.
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. július 12-én közreadott képen a Wagner katonai magánvállalat harckocsijai egy meg nem nevezett helyen, amint a zsoldoscsoport átadja nehézfegyvereit az orosz védelmi minisztériumnak. Az Ukrajna elleni orosz háborúban részt vevő Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin az előző hónapban fellázadt a kormányzat ellen, de a zendülés a kirobbanásának napján vérontás nélkül véget is ért.
MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen a Wagner katonai magánvállalat harckocsijai egy meg nem nevezett helyen, amint a zsoldoscsoport átadja nehézfegyvereit az orosz védelmi minisztériumnak. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Most viszont sokkal nehezebb helyzetbe kerültek, miután kérdésessé vált, hogy ki fogja őket finanszírozni – Moszkva a jelek szerint nem –, ráadásul a katonai eszközeiket is elkobozták, tehát nehéz haditechnika már nincs a Wagner csoport tulajdonában. Erről tanúskodnak azok a felvételek is, amelyeken az látható, hogy zömében teher- és személyautókon érkeztek a zsoldosok Fehéroroszországba, de nincsenek repülőgépek, tankok, páncélozott járművek – jegyezte meg a szakértő, aki szerint emiatt – vélhetően – egy sor olyan helyre nem térhetnek majd vissza, ahol korábban már harcoltak.

"Annak a feladatát fogják ellátni, aki fizet – ez épp most Fehéroroszország –, már amennyiben ezek nem keresztezik az orosz állam céljait" – mondta Bendarzsevszkíj Anton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×