eur:
388.65
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Unsplash.com

Az orosz-ukrán háború egyik legnagyobb nyertese a Telegram

Az orosz Telegram 700 millió felhasználóval 2022-ben a negyedik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás volt világszerte. Az utóbbi időben a platform az orosz-ukrán háborús frontról érkező hírek egyik elsődleges forrásaként világszerte tovább növelte felhasználóinak számát.

A főként amerikai tulajdonú, klasszikus közösségimédia-platformok ellensúlyozására létrehozott orosz üzenetküldő és tartalommegosztó alkalmazás, a Telegram jelentős sikert ért el az utóbbi időben.

A platformot ma már egyaránt használják haditudósítók, Zelenszkij- és Putyin-párti katonai bloggerek, magas rangú orosz és ukrán politikusok, nyugati és ázsiai felhasználók, miközben Oroszországban még a rendszerkritikus hangoknak is kiváló terepet biztosít - írja a Telegram történetéről elkészített összefoglalójában a hirado.hu.

Egyszerre alternatív hírforrás és a Kreml egyik üzenetcsatornája

A Telegramot az az orosz testvérpár, Nyikolaj és Pavel Durov hozta létre, akik korábban már a népszerű VKontakte (VK) orosz közösségi oldalt is megalkották, ami pedig az orosz Facebook klónjának feleltethető meg. Amikor a VK-t bekebelezte az állam, Durovék előálltak a Telegram ötletével, mondván, szükség van egy olyan szabad és biztonságos kommunikációs platformra, amely felett a Kreml nem tud közvetlen befolyást gyakorolni. A testvérek a „digitális ellenállás” egyik formájaként emlegették az alkalmazást, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a tartalmak és a felhasználók védve legyenek, ami rögtön nagyon vonzóvá tette a Telegramot sokak számára.

A Durov-fivérek 2018-ban elhagyták Oroszországot, a korábban Szentpéterváron működő Telegram operatív központját pedig Dubajba helyezték át. A Kreml ezután betiltotta a Telegramot, ám 2020-ban újból engedélyezte annak működését, nem függetlenül attól, hogy azon befolyásos orosz politikusok is megjelentek.

Az elmúlt években így aztán végül a Telegram az Oroszországgal kapcsolatos egyik legfontosabb közösségimédia-platformmá vált nemcsak az orosz belpolitika viszonyrendszerében, de nemzetközi, globális vonatkozásokban is.

Az orosz-ukrán háború fronteseményeinek legfőbb hírcsatornája

Az orosz-ukrán háború egyik érdekes fejleményeként a háborúval kapcsolatos legfrissebb, megbízható és viszonylag ellenőrizhető hírek jelentős része a Telegramon terjed Oroszországban, Ukrajnában és globálisan is.

Egyes vélemények szerint az alkalmazás ma már maga a „digitális csatatér”.

A háborúval kapcsolatos, megbízhatónak mondható hírek jelentős része a Telegramon terjed Oroszországban. Gyakori, hogy más közösségi felületeken (pl. Facebook, Twitter) keringő információk origója is egy Telegram-csatorna, az orosz nyelvű tartalmak pedig csupán át vannak "csomagolva".

Szinte nincs cenzúra

Ugyan a nyilvánosan elérhető adatok szerint a Telegramnak alapvetően kevesebb felhasználója van (kb. 700 millió), mint például a WhatsAppnak (több mint 2 milliárd), ám az alkalmazás azért is jelentős és érdekes, mert számos aktivista, kétes nézeteket terjesztő influencer, összeesküvés-hívő és szélsőséges elveket valló figura ideális terepe, hiszen komoly adatvédelmi rendszert működtet, cenzúrát viszont szinte egyáltalán nem.

Természetesen a platformot nem csupán szélesőséges véleményvezérek vagy alvilági figurák használják, orosznyelv-területen meglehetősen nagy a népszerűsége a lakosság körében, de a legtöbb ukrán és orosz politikus is jelen van rajta és élénk aktivitást mutat.

Itt szokott dörgedelmes bejegyzéseket közzétenni Dmitrij Medvegyev egykori orosz államfő, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, Volodimir Klicsko kijevi polgármester és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. De Jevgenyij Prigozsin is nagy előszeretettel használta a saját céljai érdekében a platformot. A Wagner-csoport vezetője a Concord Management and Consulting nevű cégen keresztül több tucatnyi telegramos csatornát tulajdonolt egészen az elbukott katonai lázadás időpontjáig, amely után Moszkva felszólítására meg kellett szabadulnia ezektől az érdekeltségeitől.

Felhasználóbarát, egyszerű működés

A Telegram használatához egyszerűen létre kell hozni egy felhasználói profilt, majd csatlakozni kell különböző csatornákhoz, és máris benne lehet az ember a tartalomfolyamban.

A platform számos médiaformátumot támogat, videókat lehet beágyazni általa, külső linkeket lehet megosztani, de más csatornákról származó tartalmakat is lehet idézni és továbbítani, valamint engedélyezett az élő közvetítés is.

Az alkalmazás irányítói pedig a tartalom moderálásában jóval lazább megközelítést alkalmaznak, mint más közösségi oldalak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×