eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia
Nyitókép: YouTube

Őrizetbe vették a Telegram üzenetküldő alkalmazás orosz-francia alapítóját

Franciaországban őrizetbe vették a Telegram üzenetküldő alkalmazás orosz-francia milliárdos alapítóját és vezérigazgatóját szombat este a Párizs melletti Le Bourget repülőtéren - közölte a TF1 kereskedelmi tévé és a BFM hírtelevízió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Durov magángépén utazott - közölte honlapján a TF1, hozzátéve, hogy előzetes rendőrségi nyomozás keretében elfogatóparancsot adtak ki ellene Franciaországban.

A TF1 és a BFM egyaránt azt közölte, a nyomozás középpontjában a Telegram moderátorainak hiánya áll, és a rendőrség úgy véli, ez a helyzet lehetővé tette, hogy a bűncselekmények akadálytalanul folytatódjanak az üzenetküldő alkalmazáson.

Durov ellen a francia média szerint vasárnap vádat emelhetnek.

A titkosított Telegramnak, amelynek mintegy egymilliárd felhasználója van, különösen nagy a befolyása Oroszországban, Ukrajnában és a volt Szovjetunió köztársaságaiban. A Facebook, a YouTube, a WhatsApp, az Instagram, a TikTok és a Wechat után a legnagyobb közösségimédia-platformok közé sorolják.

A Telegram nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére. A francia belügyminisztérium és a rendőrség nem nyilatkozott.

Az orosz származású Durov 2013-ban alapította a Telegramot a testvérével. Oroszországot 2014-ben hagyta el, miután nem volt hajlandó eleget tenni a kormány azon követelésének, hogy az általa eladott VKontakte közösségimédia-platformon lévő ellenzéki fórumokat bezárják.

"Inkább vagyok szabad, minthogy bárkitől is parancsokat fogadjak el" - mondta Durov áprilisban Tucker Carlson amerikai újságírónak az Oroszországból való távozásáról és a cégének otthont kereséséről, amelynek során Berlinben, Londonban, Szingapúrban és San Franciscóban is megfordult.

Miután Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát, a Telegram vált a háborúról és a konfliktust övező politikáról szóló, mindkét oldalról érkező "szűretlen" és néha brutális és félrevezető tartalmak fő forrásává.

A platform egyes elemzők szerint a háború "virtuális csataterévé" vált, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és tisztségviselői, valamint az orosz kormány is nagymértékben használ.

A Telegram - amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elkerüljék a hivatalos ellenőrzést - azon kevés helyek egyike lett, ahol az oroszok független hírekhez juthatnak a háborúról, miután a Kreml Ukrajna megtámadása után szigorította a független média felügyeletét.

Oroszország 2018-ban kezdte blokkolni a Telegramot, miután az alkalmazás nem volt hajlandó eleget tenni egy bírósági végzésnek, amely szerint az állambiztonsági szolgálatok számára hozzáférést kell biztosítani a felhasználók titkosított üzeneteihez.

A blokkolás számos harmadik féltől származó szolgáltatást megszakított, de a Telegram oroszországi elérhetőségére kevés hatással volt. A tiltó végzés azonban tömeges tiltakozásokat váltott ki Moszkvában, és bírálatokat váltott ki civil szervezetek részéről.

A TF1 szerint Durov, akinek székhelye Dubajban van, Azerbajdzsánból utazott Franciaországba, és szombat este 20 óra körül vették őrizetbe.

Durov, akinek vagyonát a Forbes amerikai kiadó és médiavállalat 15,5 milliárd dollárra becsülte, azt mondta, hogy egyes kormányok megpróbáltak nyomást gyakorolni rá, de az alkalmazásnak "semleges platformnak" kell maradnia, nem pedig "geopolitikai szereplőnek".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×