eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. november 9-én közreadott képen Szergej Szurovikin vezérezredes, az Ukrajnában harcoló teljes orosz haderő parancsnoka Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek jelent. Sojgu Szurovikin tábornok javaslatát elfogadva elrendelte az orosz erők kivonulását a dél-ukrajnai Herszonból és visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára.
Nyitókép: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Armageddon tábornok a Wagner csoport titkos VIP-tagja lehetett

Az orosz oknyomozó portál szerint Szergej Szurovikin tábornoknak még sorszámozott tagságija is volt a magánhadseregben.

A CNN-nel megosztott dokumentumok azt sejtetik, hogy Szergej Szurovikin, alias Armageddon tábornok a Wagner csoport VIP-tagja volt.

Az orosz Dossier Center oknyomozó csoport által megszerzett dokumentumok szerint Szurovikinnek saját regisztrációs száma volt a Wagnernél. De nem ő az egyetlen, az oknyomozók szerint még legalább harminc magas rangú katona és hírszerző szerepel a Wagner VIP-tagjainak listáján.

Azt a CNN-nek sem sikerült kiderítenie, hogy a VIP-tagság milyen előnyöket hordozott, például járt-e vele valamilyen díjazás. A Wagner hivatalosan nem reagált a hírre.

Szurovikin, aki kegyetlen stílusa miatt kapta az Armageddon tábornok nevet, egy ideig az ukrajnai hadműveletet is vezette, és amikor onnan elmozdította az orosz katonai vezetés, akkor kezdődött élesedni Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér konfliktusa Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel. Korábban olyan hírek is voltak, hogy Szurovikin felesége nagy tételben üzletelt Prigozsinnal, illetve a Wagnerrel.

Szurovikin a hétvégén nyilatkozatban ítélte el a Wagner-lázadást, majd ezt követően eltűnt a nyilvánosságból. Egyes hírek szerint letartóztatták, mivel tudhatott a zendülés előkészületeiről. A Kreml nem válaszolt érdemben a hollétéről szóló kérdésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×