eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A warning sign for landmines in a field in Cambodia. (SONY DSC)
Nyitókép: joulaujoy/Getty Images

Tiltott fegyvereket használhat Ukrajna

A Human Rights Watch (HRW) szerint bizonyíték van arra, hogy Ukrajna válogatás nélkül tiltott gyalogsági aknákat vet be az orosz csapatok ellen.

A csoport felszólította az ukrán kormányt, hogy tartsa be a hónap elején tett kötelezettségvállalását, ami szerint nem alkalmaz ilyen fegyvereket. Emellett Ukrajna vizsgálja ki a használatukat, és vonja felelősségre a használókat.

Az ukrán kormány ígérte, kivizsgálja, hogy a hadsereg nyilvánvalóan tiltott gyalogsági aknákat használt-e, ami fontos elismerése annak, hogy kötelessége a civilek védelme

– mondta Steve Goose, a szervezet fegyverzeti igazgatója.

A HRW megállapításait a múlt hónapban megosztotta az ukrán kormánnyal, de nem kapott választ – idézi a Sky News beszámolóját az Index.

A lap emlékeztet, Ukrajna 2005-ben ratifikált egy 1997-es nemzetközi szerződést, ami betiltja az ilyen aknákat és előírja a fegyverkészletek megsemmisítését.

Oroszország nem csatlakozott a szerződéshez, és a gyalogsági aknák használata sérti a nemzetközi humanitárius jogot, mivel ezek a fegyverek természetüknél fogva megkülönböztetés nélküliek – közölte a HRW.

A gyalogsági aknák egy személy jelenlétére, közelségére vagy érintkezésére robbannak fel, és még jóval a konfliktus befejezése után is ölhetnek, csonkíthatnak meg embereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×