eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
2017. június 9-én a moszkvai védelmi minisztériumban készített kép Szergej Szurovikin vezérezredesről, a Szíriában szolgáló orosz erők akkori parancsnokáról. Az orosz védelmi minisztérium 2022. október 8-án bejelentette, hogy Szurovikin tábornokot, a légierő főnökét kinevezik az Ukrajnában harcoló teljes orosz haderő parancsnokává.
Nyitókép: MTI/Pavel Golovkin

Armageddon tábornok sem mutatkozott nyilvánosan egy ideje

A Wagner csoport kudarcba fulladt lázadásával összefüggésben a nemzetközi sajtó napok óta azt találgatja, hogy az elbukott puccskísérletnek milyen személyi következményei lehetnek Oroszország legfelsőbb katonai és politikai vezetésében.

A Sky News egy orosz Telegram-csatornára hivatkozva arról írt, hogy a sajtó által Armageddon tábornokként is emlegetett Szergej Szurovikin állítólag szombat óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

A tábornok korábban viszonylag közeli kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérrel, és az amerikai hírszerzés szerint akár előre tudhatott is a zsoldoscsoport készülő akciójáról (ezt a hírt a Kreml pletykának minősítette). A Rybar orosz háborúpárti Telegram-oldal szerint Szurovikin eltűnésének egyik lehetséges magyarázata, hogy kihallgatják őt – írta a Portfolio.

A szíriai katonai akciók irányítása óta Armageddon tábornokként is ismert Szergej Szurovikin néhány hónapig az ukrajnai „különleges katonai művelet” parancsnoka volt, később pedig azt a feladatot kapta, hogy a Wagner csoport és az orosz hadvezetés között közvetítsen, illetve az ő utasításai alapján épült meg az orosz-ukrán frontra a komplex orosz védelmi vonal.

A nemzetközi sajtó egyes tagjainak a feltételezése szerint Szergej Szurovikin tábornok akár áldozatul is eshet a megbukott Prigozsin-féle katonai lázadás után következő tisztogatásoknak. Más médiumok szerint azonban a tábornok épp ellenkezőleg, előléptetésben részesül hamarosan, és vezérkari főnökként vagy honvédelmi miniszterként folytathatja.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×