eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Ramzan Akhmadovich Kadyrov (right), Pro-Russian, Leader of the Chechen (Chechnya) Republic, with Russian President Vladimir Putin. 2015. (Photo by: Rob Welham/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: Rob Welham/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

A csecsen elnök „TikTok harcosai” léphetnek a wagneresek helyére

Jevgenyij Prigozsin zendülő Wagner-főnökkel azt közölték, hogy zsoldosai nem harcolhatnak tovább az ukrajnai háborúban, miután elutasította, hogy emberei az orosz védelmi minisztériummal kössenek szerződést – közölte egy magas rangú moszkvai politikus.

Andrej Kartapolov vezérezredes, az orosz Duma védelmi bizottságának elnöke azt állította, hogy Jevgenyij Prigozsin árulást követett el a múlt hétvégi rövid ideig tartó lázadásával, amit „túlzott ambíciói” és kapzsisága vezérelt.

Korábban Prigozsin Wagner-főnökkel közölték, hogy megvonják tőle a finanszírozást, ha zsoldosai nem kötnek szerződést a védelmi minisztériummal – idézték az állami hírügynökségek a magas rangú parlamenti képviselőt.

Kartapolov – aki befolyásos politikus – elmondta, hogy Prigozsin megtagadta a szerződések aláírását és ezt követően közölték vele, hogy zsoldosai nem harcolhatnak tovább Ukrajnában – jelentette a TASSZ hírügynökség.

És, hogy ki váltja fel a Prigozsin-féle Wagner úgynevezett „muzsikusait” az inváziós erők között? Az egyik jelölt Ramzan Kadirov csecsen elnök „TikTok harcosoknak” gúnyolt erői.

A név onnan ered, hogy a közvélemény szerint a különleges egység tagjait jobban foglalkoztatja a kinézetük, mint a harctéri siker.

Kadirov – aki Rosztovba küldte embereit, hogy szükség esetén rendszabályozzák meg a lázadó wagnereseket – azzal is odaszúrt Prigozsinnak, hogy kiposztolt egy szelfit. Ezen Putyin elnökkel látható, aki a vállán nyugtatja a kezét. Kadirov azt állította, hogy a kép kedden készült, amivel azt akarta aláhúzni, hogy lám, neki még mindig van bejárása Putyinhoz.

Aleksz Kokcsarov Oroszország-elemző szerint a csecsen egységek nagyon erős alakulatok benyomását keltik, ahogy videóikon parádéznak a felszerelésükben, de az ukrajnai harcmezőn eddig nem volt látható, hogy számottevő eredményt produkáltak volna.

Más elemzők hozzáteszik: a háború elején több csecsen egység indult meg Kijev felé, de komoly veszteségeket szenvedtek, ezért Kadirov újragondolta, hogy erői milyen mértékben vegyenek részt az invázióban.

Miközben Prigozsin most vélhetően Fehéroroszországban van, miután Aljakszandr Lukasenka elnök az utolsó pillanatban lebeszélte a zendülés folytatásáról, Moszkva még mindig a fegyveres lázadás hírétől hangos – az a hír járja, hogy Szergej Szurovikin tábornokot, az ukrajnai háború volt orosz főparancsnokát letartóztatták, mert már előre tudott a lázadásról.

A Kreml csütörtökön nem sokat tett a spekulációk csitítására és elismerte, hogy nem tudja, hol tartózkodik Szurovikin, továbbá nem közölte, hogy „Armageddon tábornok” továbbra is élvezi-e Putyin bizalmát. Egy amerikai illetékes viszont – lehallgatások alapján – megerősítette az NPR rádiónak a tábornok letartóztatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×