eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Gátrobbantás miatt vízzel elöntött utcán próbálnak kerékpározni helybeliek Herszonban 2023. június 6-án. Hajnalban robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján, az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

"Felmérhetetlen katasztrófa, 60-80 település, 40 ezer ember" - helyszíni jelentés a gátszakadás után

Nova Kahovkából jobbára Mikolajev felé menekülnek az emberek a keddi gátszakadás után, a fogadó városban tartózkodó Lehel László szerint ma még nem is látszik, mekkora a baj, az ukránok szervezettsége és segítőkészsége azonban tompít a kialakult válsághelyzeten. Elértük a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjét.

A keddi kahovkai gátszakadás után a víz órák alatt elárasztott egy sor települést, a Herszonhoz közeli katasztrófa elől tízezrek menekülnek, hivatalos ukrán közlés szerint 35-70, más információk alapján 14 település van végveszélyben, egy állatkert is megsemmisült, nem mellékesen pedig épp a zaporizzsjai atomerőmű hűtéséhez használt víz lett oda, ami szakértők szerint további katasztrófával is fenyeget.

Mint az Infostart hírül adta, humanitárius ügyben a térségben tartózkodik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet csapata, de a tragédia hírére azonnal átállt a Mikolajev felé menekülő lakosság fogadására, elszállásolására, ellátására. A szervezet vezetőjét, Lehel Lászlót szerdán is elértük telefonon.

"Mikolajevbe vittünk egy jelentős, 5 tonnás segélyszállítmányt, ott ért bennünket a katasztrófa híre 40-50 kilométeres távolságból. Elindult a szám kedden 10 ezer emberről, 10-12 településről, most már nem ennyiről van szó, hanem

60-80 településről és 40 ezer emberről, ráadásul az oroszok által megszállt területekről nincsenek is információink"

- számolt be Lehel László.

Mint mondta, két irányban zajlik a mentés - evakuálás -, az emberek viszont "nagyon-nagyon ott akarnak maradni" például Herszonban, ahol erre részben lehetőség is van, részben viszont Mikolajevba mennek. A másik irány: a megyék összefogtak, és a Mikolajevba érkező tömegeket elkezdték szétosztani maguk között.

"Tudunk segíteni, segítünk is ezeken a gyűjtőpontokon, ahová az emberek megérkeznek a csomagjukkal, háziállatukkal, és busszal viszik őket tovább, ahol ellátják őket. Vannak városok, sportcsarnokok, ahol van kapacitás" - írta le a helyzetet.

Az ember - megfogalmazása szerint - "fogja a fejét, hogy

hol van a határ, amit még el lehet viselni

a tragédiák sorában".

"Ott van a háború egy éve, az ember elmenekül, majd visszamegy, mert visszafoglalták az ukránok. Újra akarja kezdeni az életét, erre elvisz mindent a víz. Nem lehet ehhez hozzászokni. A víz esetében több balatonnyi vízről beszélünk" - folytatta.

A szervezettséggel kapcsolatban úgy látja, az ukrán hatóságok nagyon komolyan veszik a helyzetet, idejekorán elkezdték szervezni, hogy a menekülőket irányítani tudják, de sok buszra van szükség, a betegekhez pedig mentőre, sok speciális igény merül fel, amire egy rendszernek nem olyan könnyű gyorsan válaszolni.

"Azt látom, hogy nagy az összefogás, és próbálnak az emberek egymáson segíteni" - összegzett Lehel László.

A víztisztítás szerinte komoly gond lesz;

az emésztőgödrök el vannak öntve, "óriási ökológiai katasztrófa következett be, aminek a súlya ma még nem is látszik". Elsősorban kis egészségügyi és élelmiszercsomagokat állítanak össze, amelyeket azonnal tudnak használni a menekültek, amíg úton vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×