eur:
387.16
usd:
369.69
bux:
56092.85
2023. október 3. kedd Helga
Gátrobbantás miatt vízzel elöntött utcán próbálnak kerékpározni helybeliek Herszonban 2023. június 6-án. Hajnalban robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján, az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

"Felmérhetetlen katasztrófa, 60-80 település, 40 ezer ember" - helyszíni jelentés a gátszakadás után

Nova Kahovkából jobbára Mikolajev felé menekülnek az emberek a keddi gátszakadás után, a fogadó városban tartózkodó Lehel László szerint ma még nem is látszik, mekkora a baj, az ukránok szervezettsége és segítőkészsége azonban tompít a kialakult válsághelyzeten. Elértük a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjét.

A keddi kahovkai gátszakadás után a víz órák alatt elárasztott egy sor települést, a Herszonhoz közeli katasztrófa elől tízezrek menekülnek, hivatalos ukrán közlés szerint 35-70, más információk alapján 14 település van végveszélyben, egy állatkert is megsemmisült, nem mellékesen pedig épp a zaporizzsjai atomerőmű hűtéséhez használt víz lett oda, ami szakértők szerint további katasztrófával is fenyeget.

Mint az Infostart hírül adta, humanitárius ügyben a térségben tartózkodik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet csapata, de a tragédia hírére azonnal átállt a Mikolajev felé menekülő lakosság fogadására, elszállásolására, ellátására. A szervezet vezetőjét, Lehel Lászlót szerdán is elértük telefonon.

"Mikolajevbe vittünk egy jelentős, 5 tonnás segélyszállítmányt, ott ért bennünket a katasztrófa híre 40-50 kilométeres távolságból. Elindult a szám kedden 10 ezer emberről, 10-12 településről, most már nem ennyiről van szó, hanem

60-80 településről és 40 ezer emberről, ráadásul az oroszok által megszállt területekről nincsenek is információink"

- számolt be Lehel László.

Mint mondta, két irányban zajlik a mentés - evakuálás -, az emberek viszont "nagyon-nagyon ott akarnak maradni" például Herszonban, ahol erre részben lehetőség is van, részben viszont Mikolajevba mennek. A másik irány: a megyék összefogtak, és a Mikolajevba érkező tömegeket elkezdték szétosztani maguk között.

"Tudunk segíteni, segítünk is ezeken a gyűjtőpontokon, ahová az emberek megérkeznek a csomagjukkal, háziállatukkal, és busszal viszik őket tovább, ahol ellátják őket. Vannak városok, sportcsarnokok, ahol van kapacitás" - írta le a helyzetet.

Az ember - megfogalmazása szerint - "fogja a fejét, hogy

hol van a határ, amit még el lehet viselni

a tragédiák sorában".

"Ott van a háború egy éve, az ember elmenekül, majd visszamegy, mert visszafoglalták az ukránok. Újra akarja kezdeni az életét, erre elvisz mindent a víz. Nem lehet ehhez hozzászokni. A víz esetében több balatonnyi vízről beszélünk" - folytatta.

A szervezettséggel kapcsolatban úgy látja, az ukrán hatóságok nagyon komolyan veszik a helyzetet, idejekorán elkezdték szervezni, hogy a menekülőket irányítani tudják, de sok buszra van szükség, a betegekhez pedig mentőre, sok speciális igény merül fel, amire egy rendszernek nem olyan könnyű gyorsan válaszolni.

"Azt látom, hogy nagy az összefogás, és próbálnak az emberek egymáson segíteni" - összegzett Lehel László.

A víztisztítás szerinte komoly gond lesz;

az emésztőgödrök el vannak öntve, "óriási ökológiai katasztrófa következett be, aminek a súlya ma még nem is látszik". Elsősorban kis egészségügyi és élelmiszercsomagokat állítanak össze, amelyeket azonnal tudnak használni a menekültek, amíg úton vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Megegyezett Ukrajna és Magyarország, kihátrálhat Kijev mögül egyik szövetségese - Háborús híreink kedden

Megegyezett Ukrajna és Magyarország, kihátrálhat Kijev mögül egyik szövetségese - Háborús híreink kedden

Véglegesen törölte az OTP-t Ukrajna a háborút szponzoráló vállalatok listájáról, így megindulhatnak az Európai Béketerv pénzei az országba. A szlovák választásokon Robert Fico pártja szerezte a legtöbb mandátumot, így elképzelhető, hogy Pozsony hamarosan beszűnteti Ukrajna támogatását. Az oroszok korlátozott sikereket értek el Robotyne város környékén, megakasztva ezzel a lassan haladó ukrán offenzívát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×