eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Maxar Technologies által 2023. június 6-án közreadott műholdfelvétel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátjáról a Dnyeper folyón június 5-én. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága június 6-án azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Mégsem akkora a baj a kahovkai gátnál az oroszok szerint - videókon, ahogy ömlik a víz

Megvizsgálták a létesítmény állapotát, most már tisztábban látják, milyen károk keletkeztek. Volodimir Zelenszkij is megszólalt.

A kahovkai vízerőművet üzemeltető vállalat azt közölte, hogy a támadás nyomán az erőmű teljesen tönkrement", és nem is lehet helyreállítani. A gátat ért támadás hírét Nova Kahovka Moszkva által beiktatott polgármestere, Vlagyimir Leontyjev is megerősítette, de az orosz állami televíziónak adott interjújában ő azt mondta, hogy a gátat ukrán támadás pusztította el.

Szerinte a Nova Kahovka-i vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében - jelentette ki a Szolovjov Live médiacsatornán. Nova Kahovka egy részét biztonsági okokból leválasztották az áramellátásról.

A Kahovka vízierőmű gátja 30 méter magas és 3,2 kilométer hosszú. 1956-ban épült a Dnyipro folyón, Herszon közelében. Ahogy arról az Infostart is beszámolt, kedd hajnalban robbanások történtek, videók szerint a gát egy része megsérülhetett.

Leontyjev a károkról elmondta, hogy

a vízerőmű felső része belövések következtében megsemmisült.

A polgármester úgy ítélte meg, hogy a városban nincs szükség evakuálásra, viszont az áradások Herszon 14 települését fenygetik, összesen mintegy 22 ezer embert.

"Hajnali kettőkor több találat érte a vízerőmű felső részét, ahol a zsilipek vannak, ahol közvetlenül a kapucsapok vannak, az a rész megsemmisült" - mondta Leonytjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A létesítmény megsérülése orosz hírügynökségek szerint fennakadásokat okozhat a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget vízellátásában és a zaporizzsjai nukleáris erőmű működésében.

Az Enerhoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat szintén azt közölte, hogy

a gát lerombolása veszélyt jelent az erőműre nézve, ám kiemelte: a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, a hűtővíztároló jelenleg tele van.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleményt adott ki, melyben - a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint - azt tudatta, hogy a létesítmény "nincs közvetlen veszélyben".

Orosz nyilatkozatok szerint nincs ok aggodalomra. Andrej Alekszejenko, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányfője a Telegramon azt írta, hogy a Dnyeper folyó part menti területein a helyzetet a hatóságok kézben tartják. Leszögezte, hogy az emberek életét nem fenyegeti veszély, a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai ellenőrzik a folyó vízszintjét. Szükség esetén a hatóságok készen állnak a folyóparti falvak lakóinak evakuálására, és buszokat készítettek elő.

A kahovkai a többlépcsős Dnyeper vízerőmű-rendszer hatodik, alsó és utolsó foka. Az erőmű Nova Kahovkától 5 kilométerre található. Az RBK orosz gazdasági lap szerint május 7-én a erőműnél ellenőrzött vízlebocsátásba kezdtek, hogy elkerüljék a gátszakadást.

A víztározó Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén, valamint az ukrán ellenőrzés alatt maradt Dnyipropetrovszk megye területén található.

Volodimir Zelenszkij szerint orosz terroristák robbantottak a gátnál, ugyanígy vélekedett az ukrán katonaság is korábban (Oroszország tagadja ezt). "A Nova Kahovka-i gát elpusztítása bizonyítja, hogy az orosz erőket Ukrajna egész területéről ki kell űzni" - fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök a gát felrobbanása miatt összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

(A nyitóképen: a kahovkai vízierőmű sérülése drónfelvételen. A Herszoni Regionális Tanács vezetője szerint a víz helyi idő szerint nagyából délelőtt 11 órakor éri el a kritikus szintet. Herszonban a Korabelnij kerületet részben elöntötte a víz, de egyelőre nincs kritikus helyzet.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×