eur:
395.28
usd:
364.72
bux:
65606.82
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételről készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a mai napon azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Azonnal munkába állt a felrobbantott gátnál a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Eredetileg a helyi partnerszervezet felkeresésére és adományosztásra érkeztek hétfőn Herszonba a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tagjai, a helyszínen érte őket a gátrobbantás híre, így most teljes erővel már az evakuált lakosság fogadására készülnek. Az ukrajnai Nova Kahovkában történt gátrobbantás miatt tízezrek kényszerülhetnek elhagyni otthonaikat. A tragédia közelében tartózkodó Lehel László beszélt az InfoRádióban.

Kedden felrobbant egy orosz ellenőrzésű, de ukrajnai területen lévő gát, tömegeket kellett azonnal kitelepíteni a környékről, főképp Nova Kahovka településről.

A gát mögött felfoghatatlan mennyiségű víz (négy balatonnyi), 18 köbkilométernyi mozdult meg. A Kahovka vízi erőmű gátja 30 méter magas és 3,2 kilométer hosszú. 1956-ban épült a Dnyipro folyón, Herszon közelében.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tagjai eredetileg más okból kifolyólag tartózkodtak nem messze az eseménytől, de azonnal beszálltak a kitelepítési munkálatokba.

"Utazásunk célja eredetileg az volt, hogy a helyi partnerszervezetünket megismerjem, a munkájukat megtekintsem, és részt vegyek osztásokban Mikolajev településen. Ez az a település, amely fogadni fogja az árvíz sújtotta területekről az embereket." - újságolta az InfoRádiónak Lehel László, a segélyszervezet vezetője.

Ötszáz 0 és 4 év közötti árva gyermekről kell most ott gondoskodni, később pedig családhoz juttatni, "nulladik lépésként" pedig egy Magyarországról hozott segélyszállítmányt osztanak szét, sokféle bébitápszer és -étel is volt a küldeményben, ami sokat segít majd.

A gátrobbantás okozta árvíz miatt menekülőket egy jól felkészült csapat várja Mikolajevban, az elhelyezés és az ellátás az első számú feladat.

"Ami a számokat illeti, az első becslések 16 ezer főről szólnak, de ez több tízezer is lehet. Borzasztóan tragikus a helyzet. Mélységesen lesújtó, amikor

az emberek próbálnak túlélni egy háborús időszakot, és nincs arra lehetőségük, hogy messzi országokba menjenek, mert nincs annyi pénzük. Húzódnak egyik településről a másikra, valahogy próbálják tartani magukat, és akkor most még ez a rettenetes árvíz...

óriási pusztítás lesz az eredmény" - ecsetelte Lehel László.

A közeli tartományok most próbálják összehangolni a tevékenységet, hatalmas munka kezdődött, Lehel László szerint ez az esemény meg fogja mozdítani a jóakaratú embereket, buzdít is a 1353-as szám tárcsázására, amellyel bárki közvetlenül segíthet pár száz forinttal.

"Tudjuk bizonyítani szomszéd országként, hogy fontos számunkra: ezek az emberek éljék túl ezt a borzasztó helyzetet" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Hitelesség és transzparencia: itt a sorrend, ezek a hazai tőzsdei cégek működnek a leginkább átláthatóan

Hitelesség és transzparencia: itt a sorrend, ezek a hazai tőzsdei cégek működnek a leginkább átláthatóan

Mennyire transzparensek a hazai tőzsdei vállalatok? Elég részletes a gyorsjelentés? Minden szükséges információt tartalmaznak a közzétételek? Jól végzik a dolgukat a befektetői kapcsolattartók? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Portfolio éves rendszerességgel elkészülő transzparencia-felmérésében, amelynek során a cégeket szorosan követő hazai portfóliómenedzserek és elemzők értékelhetik a vállalatokat. Mutatjuk, hogy szerepeltek idén a legnagyobb magyar tőzsdei vállalatok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×