eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Maxar Technologies által 2023. június 6-án közreadott műholdfelvétel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátjáról a Dnyeper folyón június 5-én. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága június 6-án azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Gátrobbantás - "Nem véletlen, hogy erre most került sor"

Ukrajna szerint Oroszország robbantotta fel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint is orosz érdek húzódhat meg az esemény mögött.

Kijev szerint Oroszország robbantotta fel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón.

"Az kétségtelen, hogy egy ilyen támadás inkább az oroszok érdekében állt" - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő.

Kis-Bendek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára azt mondta, nem szabad elfelejteni, hogy az Ukrajna területén lévő gát jelenleg orosz ellenőrzés alatt van.

"Mivel mindkét fél azt mondja, ez a terület hozzá tartozik,

kölcsönös érdek lenne, hogy ne robbantsák fel,

mégsem történt így. Na most: nem robbantásról van szó, hanem tüzérségi támadásról. Ez fölveti azt a kérdést, hogy kik hajthatták végre. Mindkét félnek vannak eszközei, amelyekkel ez a gát támadható. De kinek az érdekében áll? A gát mögötti víznek nagyon fontos szerepe van, a Zaporizzsjai erőművet hűti, ami a legnagyobb kihívást jelenti jelenleg, mert ha egy atomerőműnél nincs hűtés, hatalmas problémák keletkeznek, leolvadás jön, és akár a távolabbi térség is veszélybe kerül" - részletezte Kis-Benedek József.

14 település 22 ezer lakosa érintett a gátszakadás után; "nem egyszerre folyik ki a víz, néhány napon belül fog leürülni, az ott működő vízi erőmű pedig szintén le fog állni" - mondta még.

Rámutatott, a gáttól délre van Herszon, ahol nem nagyon lehet támadást indítani, a katonai szempontról óvatosan is nyilatkoznak a szakértők - mindkét fél részéről.

És még egy: a genfi egyezmény szerint még háború esetén sem lehet gátat robbantani, mert a polgári lakosságot veszélyezteti.

"Akárki hajtotta végre ezt a támadást, semmiképp sem vette figyelembe az egyezményt; de hány egyezményt nem tartanak be ebben a háborúban? Rövid idő alatt nem fogunk választ kapni" - fogalmazott.

Még azt is megjegyezte, hogy a gát elleni támadás akkor történt, amikor az oroszok egy komolyabb védelmi vonalat építenek a környéken, az ukránok részéről pedig támadás van készülőben, "tehát hadiállapot van, a korábbiakhoz képest felfokozott ütemben".

"Nem véletlen, hogy erre pont most került sor" - mondta Kis-Benedek József.

Hogy az ukrán ellentámadás és a gátszakadás között milyen konkrét összefüggés lehet, arról azt mondta,

lehetett cél az ukrán hadsereg csapatmozgásainak eltérítése azáltal, hogy egy terület mostantól hadászati szempontból nem használható, hisz víz alá került; az oroszoknak itt nem kell túl nagy figyelmet fordítani a védelemre,

ugyanakkor az ukránok ha erre akartak támadni, azt át kell szervezni.

A hasonló létesítmények veszélyeztetettségéről elmondta: "van 6 gát a Dnyeperen", de ez volt a legnagyobb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×