eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Az orosz hadsereg által a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatójának szervezett látogatáson készített képen a zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Szakértő a gátrobbantásról: fel van adva a lecke a zaporizzsjai erőmű üzemeltetőinek

A felrobbantott gát miatt veszélybe kerülhet a zaporizzsjai atomerőmű hűtése, de nukleáris veszélyhelyzet nem várható, mert a létesítménynek van egy saját víztározója – közölte Aszódi Attila atomenergetikai szakértő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja.

Aszódi Attila közlése szerint az átszakadt gáttól folyásiránnyal szemben, nagyjából 120 kilométerre található zaporizzsjai atomerőmű. Az ezt hűtővízzel ellátó kahovkai víztározó vízszintje – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közlése alapján – óránként öt centiméterrel csökken, ami hosszú távon megnehezítheti az erőművi szivattyúk számára a vízhozzáférését. Sőt, adott esetben a tározóban olyan szintre is csökkenhet a vízszint, hogy az időszakosan komolyabb gondokat is okozhat az erőmű számára.

Aszódi Attila szerint a fentiek nyilván a biztonság szintjét csökkenti, ugyanakkor

van két mérséklő tényező is.

Az egyik, hogy az erőmű háromnegyed éve áll, vagyis sokkal kisebb a hűtővízigénye, mintha működne. A másik, hogy az erőmű közvetlen közelben található egy dedikált hűtőmedence, ami a Dnyeperen található hatalmas víztároló egyik részének leválasztásával lett évtizedekkel ezelőtt kialakítva, ahol viszont tartani tudják majd a vízszintet. A szakértő szerint az erőmű a következő hónapokban erre a 47 millió köbméteres medencére lesz szorulva.

Technikai adatok hiányában az viszont egyelőre nem ismert, hogy mennyi időre elegendő víz van a medencében az erőmű szükséges hűtéséhez, az viszont bizonyos, hogy nemcsak ez a hűtési módszer áll rendelkezésükre – folytatta az atomenergetikai szakértő, emlékeztetve, hogy a telephely szomszédságában található a Dnyeper folyó, ahonnan akár ideiglenes szivattyúkkal is képesek lehetnek vizet vételezni, de az atmoszféra, tehát a levegő felé is fognak tudni hűtést biztosítani.

Aszódi Attila tehát nem gondolná, hogy a hűtés ellehetetlenülne, de az bizonyos, hogy egy sokkal bonyolultabb helyzet alakult ki az eddigieknél, ami a biztonság szintjét csökkentette, számos feladatot adva az erőmű üzemeltetőinek, valamint a nukleáris biztonsággal foglalkozó szervezeteknek is.

A gátszakadás/robbantás hatására a zaporizzsjai atomerőmű státusának a besorolása egyelőre nem változik. A dékán szerint a leglényegesebb most, hogy a nemzetközi közösség tisztán lásson, és értse, mi a helyzet a telephelyen. Ebből a szempontból nagyon kedvező, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség múlt szeptember óta állomásoztat nemzetközi szakértőket az ukrán atomerőműveknek a telephelyein, köztük Zaporizzsjában is.

Aszódi Attila a fentieken túl arra is felhívta a figyelmet, hogy a gátszakadás miatti hirtelen jött árhullám komoly kockázatot jelent a környékbeli infrastruktúrák, illetve az esetlegesen ott állomásozó egységek biztonságára, hiszen nem egyszerűen arról van szó, hogy a mederben megemelkedik a vízszint, hanem a víz nagy területeket fog elárasztani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×