eur:
389.06
usd:
367.36
bux:
55824.64
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Az orosz hadsereg által a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatójának szervezett látogatáson készített képen a zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Szakértő a gátrobbantásról: fel van adva a lecke a zaporizzsjai erőmű üzemeltetőinek

A felrobbantott gát miatt veszélybe kerülhet a zaporizzsjai atomerőmű hűtése, de nukleáris veszélyhelyzet nem várható, mert a létesítménynek van egy saját víztározója – közölte Aszódi Attila atomenergetikai szakértő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja.

Aszódi Attila közlése szerint az átszakadt gáttól folyásiránnyal szemben, nagyjából 120 kilométerre található zaporizzsjai atomerőmű. Az ezt hűtővízzel ellátó kahovkai víztározó vízszintje – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közlése alapján – óránként öt centiméterrel csökken, ami hosszú távon megnehezítheti az erőművi szivattyúk számára a vízhozzáférését. Sőt, adott esetben a tározóban olyan szintre is csökkenhet a vízszint, hogy az időszakosan komolyabb gondokat is okozhat az erőmű számára.

Aszódi Attila szerint a fentiek nyilván a biztonság szintjét csökkenti, ugyanakkor

van két mérséklő tényező is.

Az egyik, hogy az erőmű háromnegyed éve áll, vagyis sokkal kisebb a hűtővízigénye, mintha működne. A másik, hogy az erőmű közvetlen közelben található egy dedikált hűtőmedence, ami a Dnyeperen található hatalmas víztároló egyik részének leválasztásával lett évtizedekkel ezelőtt kialakítva, ahol viszont tartani tudják majd a vízszintet. A szakértő szerint az erőmű a következő hónapokban erre a 47 millió köbméteres medencére lesz szorulva.

Technikai adatok hiányában az viszont egyelőre nem ismert, hogy mennyi időre elegendő víz van a medencében az erőmű szükséges hűtéséhez, az viszont bizonyos, hogy nemcsak ez a hűtési módszer áll rendelkezésükre – folytatta az atomenergetikai szakértő, emlékeztetve, hogy a telephely szomszédságában található a Dnyeper folyó, ahonnan akár ideiglenes szivattyúkkal is képesek lehetnek vizet vételezni, de az atmoszféra, tehát a levegő felé is fognak tudni hűtést biztosítani.

Aszódi Attila tehát nem gondolná, hogy a hűtés ellehetetlenülne, de az bizonyos, hogy egy sokkal bonyolultabb helyzet alakult ki az eddigieknél, ami a biztonság szintjét csökkentette, számos feladatot adva az erőmű üzemeltetőinek, valamint a nukleáris biztonsággal foglalkozó szervezeteknek is.

A gátszakadás/robbantás hatására a zaporizzsjai atomerőmű státusának a besorolása egyelőre nem változik. A dékán szerint a leglényegesebb most, hogy a nemzetközi közösség tisztán lásson, és értse, mi a helyzet a telephelyen. Ebből a szempontból nagyon kedvező, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség múlt szeptember óta állomásoztat nemzetközi szakértőket az ukrán atomerőműveknek a telephelyein, köztük Zaporizzsjában is.

Aszódi Attila a fentieken túl arra is felhívta a figyelmet, hogy a gátszakadás miatti hirtelen jött árhullám komoly kockázatot jelent a környékbeli infrastruktúrák, illetve az esetlegesen ott állomásozó egységek biztonságára, hiszen nem egyszerűen arról van szó, hogy a mederben megemelkedik a vízszint, hanem a víz nagy területeket fog elárasztani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
Inflációs adatok érkeztek, így reagálnak a tőzsdék

Inflációs adatok érkeztek, így reagálnak a tőzsdék

Óvatos emelkedéssel kezdték az európai tőzsdék szeptember utolsó kereskedési napját, miután az amerikai indexek pluszban zártak csütörtökön, és az ázsiai részvénypiacokon is többnyire jó volt a hangulat hajnalban. A délelőtti eurózónás inflációs adatokat követően tovább emelkedtek az irányadó európai indexek, de délután még az Egyesült Államokból is érkezett inflációs statisztika. A magyar tőzsdén az OTP felfelé korrigál a tegnapi hír nélküli esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×