eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Elcsattant az EU rekorder pofonja a Metának

A Facebook-tulajdonos céget 1,2 milliárd eurós (mintegy 450 milliárd forint) pénzbírsággal sújtotta, valamint az adatok törlésére szólított fel. Egy hasonló ítélet esetére a Meta európai kivonulással fenyegetett korábban.

Az ír adatvédelmi bizottság (DPC) azért marasztalta el a gigacéget, mert helytelenül kezelte az emberek adatait, amikor azokat Európából az Egyesült Államokba továbbította. Ez az 1,2 milliárd eurós pénzbírság a legnagyobb, amelyet az EU általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) alapján, azok megsértése miatt szabtak ki. (Az EU a GDPR jogi előírásaival igyekszik garantálni, hogy az uniós személyes adatok védve legyenek, amikor azokat az USA-ba továbbítják.)

Ám ez a legfőbb uniós adatvédelmi szabályozó hatóság szerint annyira nem történt meg, hogy a Facebook úgy tárolta európai felhasználók személyes adatait az egyesült államokbeli szerverein, hogy az adatokhoz az amerikai hírszerzés az ottani, gyengébb jogszabályok (FISA 702) értelmében lényegében szabadon hozzáférhettek. Ezek az adatok a felhasználók e-mail-címeit, telefonszámait, akár pénzügyi adatait is magukban foglalhatják - írta a BBC.

A Meta szerint más nagyvállalatok is így használják az adatokat, ezért ez igazságtalanná teszi a bírságot.

Nick Clegg, a Facebook elnöke így nyilatkozott: "Ezért csalódottak vagyunk, amiért kiemeltek minket, amikor ugyanazt a jogi mechanizmust használjuk, mint több ezer más, Európában szolgáltatást nyújtani kívánó vállalat. (.) Ez a döntés hibás, indokolatlan, és veszélyes precedenst teremt a számtalan más, az EU és az USA között adatátvitelt végző vállalat számára."

  • Az "adatügy" részben 2013-ban kezdődött, amikor Edward Snowden az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) korábbi munkatársa felfedte, hogy az amerikai hatóságok többször is hozzáfértek az emberek értékes adataihoz olyan technológiai cégeken keresztül, mint a Facebook és a Google.
  • Max Schrems osztrák adatvédelmi aktivista pedig jogi fellebbezést nyújtott be a Facebook ellen, mert nem védte meg személyiségi jogait, és ezzel egy évtizedes harcot indított el az uniós adatok Egyesült Államokba történő áthelyezésének jogszerűségéről.
  • Európa legfelsőbb bírósága, az Európai Bíróság (ECJ) többször is úgy foglalt állást, hogy Amerikában nem elégséges az ellenőrzés az európaiak információinak védelmében.
  • 2020-ban pedig az Európai Bíróság érvénytelennek ítélt egy EU-USA közötti adattovábbítási megállapodást, nyitva hagyva azonban egy lehetőséget, hogy az amerikai cégek külön szerződéses záradékok (SSC-k) segítségével megfeleljenek az előírásoknak.
  • Később ezt a kiskaput is be akarták zárni és az ír adatvédelmi felügyelet mostani döntése ezt látszik elérni.

A Meta tavaly azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az EU-ból, ha az ír adatvédelmi felügyelet megtiltja a két fél közötti adatáramlást.

A határozat a pénzbírság kiszabása mellett arra is kötelezi a Metát, hogy

szüntesse be az európai Facebook-felhasználókról szóló információk küldését az Egyesült Államokba, és hat hónapon belül törölje a már elküldött adatokat.

Mark Zuckerbergék mindezt egyetlen módon kerülhetik el: ha Washington ez alatt a fél év alatt megállapodik az EU-val az adattovábbítás engedélyezéséről. Egy ideje ugyanis időhúzás folyik nemcsak a Meta, hanem az ír hatóság részéről is: mindkettő arra próbált játszani, hogy mire a bürokratikus EU-s jogrendszeren és bíróságokon keresztülmegy az ír adatvédelmi hatóság határozata, addigra megszületik az EU és az Egyesült Államok között az új, sorban harmadik adatcsere-egyezmény, mely tulajdonképpen okafogyottá teszi az egész eljárást - emlékeztet a hwsw.hu.

Korábbi hírek szerint ezt júliusban szignálhatták volna, ám a bizottság által előterjesztett, nem végleges szövegezést az Európai Parlament nemrég nem találta megfelelőnek, így a nyári szünetig szinte biztosan nem fog létrejönni az új egyezmény.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×