eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. április 20-án közreadott képen gyakorlatozásra száll fel egy orosz Tu-160-as stratégiai bombázó repülőgép egy meg nem nevezett oroszországi helyszínen.
Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Kaiser Ferenc: a légierő precíziós eszközeinek jelentős részét az oroszok már elhasználták

Egy orosz harci repülőgép véletlenül az Oroszországhoz tartozó Belgorod városát bombázta. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint valószínűleg eltévedt a pilóta, emiatt történhetett a baleset.

Mint arról az Infostart is beszámolt, az orosz légierő egy SzU-34-es repülőgépe haladt el csütörtök este a délnyugat-oroszországi Belgorod felett, amikor vélhetően tévedésből kioldotta bombáját.

Ilyen balesetek minden modern háborúban előfordulnak - mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban.

"Valószínűleg eltévedt az orosz pilóta. Belgorod nagyon közel van az ukrán határhoz, majdhogynem a határon van. Ezen a szakaszon egyébként nincsenek harcok, de egy icipicit odébb már igen. Valószínűleg a pilóta téves célazonosításból kifolyólag mért csapást. Tudni kell, hogy a pilóták nagyon komoly stresszben vannak ilyenkor - az ukrán légvédelem nagyon sok orosz gépet és harci helikoptert megsemmisített. Az orosz pilótának pár pillanata lehetett dönteni, és rosszul azonosította be a célt."

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint légi lövedékek vészkidobása történt. Ezzel kapcsolatban Kaiser Ferenc elmondta, a vészoldásra az az egyik fő szabály, hogy lakott terület fölött nem hajtanak végre ilyet. Nagyon sok olyan eset volt akár a szovjet légierővel, akár a mostani orosszal, és meg számos más ország esetében, hogy még égő gépből sem katapultált a pilóta, hogy nehogy maga a gép lakott területre zuhanjon.

A szemtanúk beszámolói szerint a gép nem füstölt, nem zuhant, és semmi sem utalt arra, hogy meghibásodott volna. Az orosz bombázásnak ugyanakkor hivatalosan nem volt halálos áldozata. Ketten megsérültek, és néhány autó, valamint lakóház rongálódott meg. Ez azt jelzi, hogy a pilóta nem tudott pontosan célozni.

A szakértő szerint nagyon kevés már a precíziós ejtőlőszer és manőverező robotrepülőgép, mert ezekbe nagyon speciális chipek kellenek, és abból még Kínának sincs elég. Kína nem exportál ilyet Oroszországba - persze hivatalosan semmit nem, de azért tudjuk, hogy rengeteg az ukránok által szétszedett megsemmisült orosz haditechnikában van már kínai alkatrész, elektronika.

A légierő precíziós eszközeinek a jelentős részét az oroszok már elhasználták. A pilóták fáradtak, régóta tart a háború és korszerű az ukrán légvédelem - összegezte az incidens legvalószínűbb okait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

(A nyitókép illusztráció: Az orosz védelmi minisztérium által 2023. április 20-án közreadott képen gyakorlatozásra száll fel egy orosz Tu-160-as stratégiai bombázó repülőgép egy meg nem nevezett oroszországi helyszínen.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×