INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

vlagyimir putyin

orosz elnök

mariupol

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a színház megsemmisült épületéről a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 29-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin váratlanul Mariupolba látogatott - videó

Infostart / MTI

Az orosz elnök megszemlélte azt a várost, ami egykor az ukrán ellenállás jelképe volt.

A moszkvai tájékoztatás szerint az elnök helikopterrel érkezett Mariupolba, majd a városon áthajtva megtekintett több létesítményt, és beszélt a helyi lakosokkal. Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes beszámolt az államfőnek az újjáépítési munkálatok állásáról, valamint az új lakónegyedek, szociális, oktatási és egészségügyi létesítmények, a közmű-infrastruktúra építéséről.

Az elnök járt a város tengerpartján a jachtklub közelében, a színház épületénél és más helyi nevezetességeknél.

A színházban legalább háromszázan vesztették életüket,

amikor tavaly márciusban az oroszok lebombázták az épületet. Pedig az ukránok a levegőből is jól látható "gyerekek" felirattal jelezték, hogy a színházban többnyire kiskorúak és szüleik kerestek menedéket.

Putyin szót váltott a Nyevszkij lakótelep lakóival, és felkereste az egyik család otthonát. A látogatás a Rosszija 24 hírtelevízió felvételei szerint sötét napszakban készült, a helyszínek között a gépkocsit Putyin maga vezette. Husznullin egyebek között felhívta az elnök figyelmét arra, hogy az utcákon a közvilágítást teljes mértékben, az útburkolatot részlegesen helyreállították. Mint mondta, a városi tömegközlekedés 110 buszt már rendszerbe állított, és nyáron a tervek szerint újraindulnak a villamosok is.

A kormányfő-helyettes azt mondta, hogy a város lakossága, látva a helyreállítási munkálatokat, elkezdett visszatérni, valamint tervet dolgoztak ki az emberek foglalkoztatására. Közölte: az a döntés született, hogy helyreállítják az erősen megrongálódott városközpontot, és kifejezte reményét, hogy az év végig befejeződik a homlokzatok felújítása.

A beszámoló szerint a mariupoli filharmónia épületét teljesen helyreállították. Husznullin azt mondta, az Azovi Állami Műszaki Egyetemnek hatezer hallgatója lesz. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, hivatásos építőként jól látta: a város épületeit nem onnan lőtték szét, ahonnan az orosz erők támadtak, hanem az ukrán oldalról.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bejelentette, hogy az orosz elnök a mariupoli lakosokkal folytatott eszmecsere nyomán intézkedni fog az elmaradt bérek és egyéb kifizetések ügyében.

Mariupol felkeresése az első ismertté vált esete annak, hogy az orosz elnök az Ukrajna ellen tavaly februárban elindított "különleges hadművelet" során megszállt területen járt. Március elején Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tartott szemlét az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban.

Az orosz elnök vasárnap a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban felkereste a "különleges hadművelet" főhadiszállását. Itt meghallgatta Valerij Geraszimov vezérkari főnök és más parancsnokok jelentését.

Szombaton Vlagyimir Putyin a Krím félszigeten tett előre nem bejelentett látogatást,

a terület Oroszországhoz csatlakozása ügyében megrendezett referendum kilencedik évfordulóján. Mariupol felkeresése az első ismertté vált alkalom, hogy Putyin az Ukrajna ellen tavaly februárban elindított "különleges hadművelet" során megszállt területen járt.

Címképünkön a mariupoli színház lebombázott épülete, előtte az orosz "Gyétyi" gyerekek felírat látható.

Nyitókép: MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018