eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Védőöltözetet viselő ápolók a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyének, Vuhannak az egyik kórházában 2020. február 29-én. Kínában a legfrissebb adatok szerint eddig 79 ezer 824-en fertőződtek meg bizonyosan a koronavírustól és 2870-en haltak bele, de már több mint 40 ezren felgyógyultak.
Nyitókép: MTI/EPA/Featurechina/Cseng Jüan

Covid: mégis laboratóriumi szivárgás történt, vélik Amerikában

Hírszerzési dokumentumok szivárogtak ki az amerikai sajtóhoz.

A The Wall Street Journal egy titkos hírszerzési jelentésre hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus-járvány nagy valószínűséggel egy laboratóriumi szivárgás miatt alakult ki – számolt be a Telex.

A pandémia kitörésével kapcsolatban általában két hipotézis verseng: az egyik szerint a vírus egy állat közvetítésével ugrott át az emberre, míg a másik szerint egy kínai kutatólaboratóriumból szivárgott ki. Ugyanakkor az Egyesült Államok hivatalos szervei és hatóságai eddig nem álltak egyik elmélet mellé sem egységesen.

A laborból szökött vírus gondolatát eddig kizárólag az FBI támogatta, most azonban az energiaügyi minisztérium is emellett tette le a voksát. A WSJ szerint ennek azért van nagy jelentősége, ugyanis ez a kormányzati szerv felügyeli az Egyesült Államok nemzeti laboratóriumainak hálózatát, és ezek közül öt fejlett biológiai kutatást végez.

A minisztérium titkosított jelentésében állítólag az szerepel, hogy alacsony bizonyossággal állítható az, hogy laborszivárgás okozta a járványt, ami jelentős eltérés az FBI következtetéséhez képest, ami mérsékelt bizonyosságot állapított meg.

Abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy a Covid-19 nem egy kínai biológiai fegyverprogram eredménye.

Az energiaügyi minisztérium egy korábbi, 2020-as jelentésében is az állt, hogy a laboratóriumi szivárgás elmélet elfogadható. Ezt egy ötoldalas értékeléssel frissítették. A WSJ szerint ennek alapját friss hírszerzési információk, az akadémiai irodalom és kormányon kívüli szakértőkkel folytatott konzultációk jelentik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×