eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Védőmaszkot viselő rendőrök a vuhani központi pályaudvar előtt 2020. április 8-án, miután feloldották a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat a kínai Hupej tartomány székhelyén. A világjárvány Vuhanból indult ki.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Víruseredet: Joe Biden tényeket akar, de...

Nincs egyetértés a kérdésben az amerikai kormányzaton belül a Fehér Ház szerint, a hírszerzői közösség is megosztott. Joe Biden tényeket akar.

Az amerikai kormányon belül nincs egyetértés a koronavírus eredetével kapcsolatban – közölte a Fehér Ház egy sajtóhírre reagálva, miszerint az amerikai energiaügyi minisztérium elképzelhetőnek tartja, hogy a kórokozó egy kínai laboratóriumból szabadult ki.

John Kirby az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy

az elnök tényeket akar látni a járvány eredetével kapcsolatban, de a vizsgálat még nem tart ott.

Mint mondta, amint elegendő információ gyűlik össze, és készen állnak annak megosztására az amerikai emberekkel és kongresszussal, megteszik.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági illetékese megjegyezte, hogy a hírszerzői közösségen belül sincs konszenzus a koronavírus származásával kapcsolatban. Kérdésre válaszolva közölte, hogy nem tudja megerősíteni az ezzel kapcsolatban megjelent sajtóinformációkat.

A hétvégén a The Wall Street Journal és a The New York Times arról írt, hogy a vírus eredetének vizsgálata során az amerikai energiaügyi minisztérium arra az eredményre jutott "alacsony megbízhatóság" mellett, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból, Vuhan városából került a környezetbe véletlenül és kezdett el terjedni.

A sajtóhírre reagálva a kínai külügyminisztérium szóvivője rágalomról beszélt, s azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy próbája befeketíteni Kínát, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínával közösen végzett vizsgálatára hivatkozott, amely "rendkívül valószínűtlennek" nevezte a koronavírus laboratóriumi eredetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×