eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői védőruházatot viselnek Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február  2-án. Vuhan, a közép-kínai Hupej tartomány székvárosa a világjárvány legelső, ismert gócpontja. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 kérdésekben illetékes egyik vezetőjének közleménye szerint a küldöttség tagjai eredményesnek tartják az eddigi megbeszéléseket kínai partnereikkel.
Nyitókép: MTI/AP

Az FBI vezetője szerint is kínai laborból szökhetett ki a koronavírus

Christopher Wray szervezete álláspontját ismertette, amikor úgy fogalmazott: az a legvalószínűbb, hogy egy kínai állami laborból indult útjára a pandémia.

"Az FBI már jó ideje úgy véli, hogy a járvány eredete nagy valószínűséggel egy lehetséges laboratóriumi incidens" - mondta a Fox Newsnak Wray, az FBI vezetője.

Ez volt az első alkalom, hogy az FBI egy tisztségviselője nyilvánosan beszélt arról, amit a pandémia kezdetéről gondol a szervezet - írja a BBC.

Kína tagadja a vuhani laborbalesetet, a feltételezést rágalmazónak nevezve.

A labor és a piac elmélete uralkodik

Hétfőn az Egyesült Államok kínai nagykövete azt követelte az országtól, hogy legyen őszintébb a koronavírus eredetével kapcsolatosan, majd kedden az FBI igazgatója úgy fogalmazott, hogy az ország "mindent megtett annak érdekében, hogy megpróbálja meghiúsítani és elhomályosítani" a világméretű járvány forrásának azonosítására irányuló erőfeszítéseket.

"Ez mindenki szempontjából szerencsétlen" - tette hozzá.

Egyes kutatások azt sugallják, a vírus állatokról ugorhatott át emberekre Vuhanban, feltételezhetően egy piacon,

amely mindössze 40 percre található a Vuhani Virológiai Intézettől,

a világ egyik vezető víruslaborjától, amely a koronavírusokat is tanulmányozza.

Joe Biden is válaszokat akar

Más amerikai kormányszervek nem osztják az FBI véleményét: az amerikai energiaügyi minisztérium például nem tartja túl valószínűnek, hogy a Covid egy laboratóriumból szivárgott ki.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök támogatja a kormányzat erőfeszítéseit a pandémia keletkezésének felderítésére. Hozzátette azonban, hogy az Egyesült Államokban

még mindig nincs egyértelmű konszenzus

arról, hogy mi történt.

"Egyszerűen még nem tartunk itt. Ha lesz valami, amiről tájékoztathatjuk az amerikai népet és a kongresszust, meg fogjuk tenni" - mondta.

Az Egyesült Államok egy vezető hírszerzési tisztviselője által 2021 októberében közzétett, nem titkosított jelentés szerint négy amerikai hírszerző ügynökség "alacsony biztonsággal" úgy ítélte meg, hogy a vírus egy fertőzött állattól vagy egy rokon vírustól származik.

Csak egy biztos: tovább kell vizsgálódni

A világjárvány csúcspontján a laboratóriumi szivárgás hipotézisét hónapokon át utasították el szélsőséges összeesküvés-elméletként utasították el,

akárcsak azt, hogy a vírust laborban hozták volna létre, hogy aztán elszabaduljon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálata "rendkívül valószínűtlennek" nevezte a laboratóriumi szivárgás elméletét, de a vizsgálatot ért heves kritikák után az ügynökség főigazgatója új vizsgálatot kért, mondván: "Minden hipotézis nyitott marad, és további vizsgálatot igényel".

Az új koronavírus 2019 végén jelent meg Kínában, azóta közel hétmillió ember halálához vezetett.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×