eur:
389.64
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
APARTMENT BUILDINGS MARIUPOL, UKRAINE -- NOVEMBER 30, 2022:  10 Maxar satellite imagery of torn down apartment buildings in Mariupol, Ukraine.  Please use: Satellite image (c) 2022 Maxar Technologies.
Nyitókép: Maxar/Getty Images

Az ukrajnai háború egy évének kulcsmozzanatai - drámai az áttekintés

Tízezrek haltak meg a 2022. február 24-én kitört háborúban, amelyek következtében milliók kényszerültek elhagyni otthonukat.

Városok váltak a földdel egyenlővé a harcok következtében: amikor Oroszország hadserege - bár nem teljesen váratlanul, mivel az ukrán határ mellett zajló katonai műveletekből lehetett következtetni arra, mi fog történni - belépett Ukrajna területére, kevesen gondolták volna, hogy 12 hónap elteltével a háború még mindig nem zárul majd le.

A 365 napja tartó konfliktus legfontosabb mozzanatai a következők voltak hónapról hónapra.

2022. február

Az orosz hadsereg február 24-én lépi át az ukrán határt, Vlagyimir Putyin orosz elnök demilitarizálásról és nácitlanításról beszél az ország orosz lakosságának védelmében. Érvelése szerint az orosz pozíció megőrzése, Kijev NATO-csatlakozásának megelőzése a cél.

A hónap végére, március elejére mintegy hatvan kilométeresre hízott orosz konvoj tart az ország észak-keleti része felé, ahol heves harcok kezdődnek, orosz katonák tízezrei igyekeznek elfoglalni a fővárost, Kijevet.

Egyes jelentések szerint a Wagner-csoport bizonyos tagjait Afrikából Ukrajnába helyezik át, hogy meggyilkolják Volodimir Zelenszkij elnököt.

Ő azonban nem hagyja el Kijevet, a főváros utcáin készített videójában üzeni: nem megy sehova.

A menekültek százezrei azonnal elkezdenek a szomszédos országokba, köztük Magyarországra áramlani: Lengyelországot, Romániát és hazánkat is dicsérő szavak illetik nagylelkűségükért, kapuik megnyitásáért. Sokan ugyanakkor azt is említik, hogy a Közel-keletről vagy Észak-Afrikából érkező menekültek fogadtatása közel sem ilyen szívélyes a régióban.

Az ENSZ elítéli az orosz agressziót, a nyugati szankciók azonnal megkezdődnek Oroszországgal szemben.

2022. március

Az élelmiszer- és energiaárak nőni kezdenek, a fejlődő országokban az élelmiszerellátás válik bizonytalanná. A fejlett országokban a megélhetési költségek növekedése jelent aggodalmat.

Az orosz csapatok beveszik Herszont és Zaporizzsját,

ahol Európa legnagyobb atomerőműve található, de Kijev határain erős ellenállásba ütköznek, a tankokból és egyéb katonai járművekből álló orosz konvoj megtorpan, kommunikációs gondokkal küzd. Magas beosztású orosz katonákat ölnek meg az oszlop mentén.

Március 16-án Mariupolban az oroszok csapást mérnek a színházra, ahol százak vonultak menedékbe. Ez az eddigi leghalálosabb orosz hadművelet.

Eközben a visszavonuló orosz csapatok mögött maradt nyomok háborús bűnök közvetlen bizonyítékai: Bucsában tömegsírokat tárnak fel, a halottak egy részét közvetlen közelről lőtték le, más esetekben erőszak, nemi erőszak jelei fedezhetők fel.

Kijevet nem tudják bevenni, Oroszországon belül ugyanakkor lecsapnak a független média képviselőire.

2022. április

Egy orosz rakéta Kramatorszkban vonatállomásba csapódik: legalább 50 civil hal meg, 100 pedig megsebesül. A legtöbben épp biztonságos helyre menekültek volna. Az incidens jelöli a Donyeck és Luhanszk megszerzéséért kezdett offenzíva elejét.

Az oroszok fekete tengeri flottájának rakétacirkálóját, a Moszkvát elsüllyesztik feltételezhetően ukránok:

a hatóságok hallgatnak, az 500 fős legénység tagjainak szülei hiába kérdeznek gyermekeikről.

Az ENSZ szerint az ukrán gyerekek kétharmada kényszerült elhagyni otthonát ekkorra.

2022. május

Svédország és Finnország is jelzi szándékát a NATO kötelékébe történő belépésre, Törökország ellenzése mellett. Vlagyimir Putyin éppen a NATO bővítését emeli ki a háború egyik okaként, úgy tűnik, az orosz agresszió azonban csak erősíti a szervezetet.

Május 9-én győzelem napi parádét tart Oroszország Moszkvában,

Ukrajna pedig megnyeri az Eurovíziós Dalfesztivált - melyet orosz hackerek is támadnak.

Az Azovsztalban ellenálló Azov egység tagjai megadják magukat.

2022. június

A háború 100 napja tart. Egyre több nemzetközi cég hagyja maga mögött Oroszországot, köztük például a Nike-val vagy a McDonald's-szal. Az orosz gazdaság szankciókkal kapcsolatos rezilienciája állandó viták tárgya.

Az egész világ nehézségek elé néz ugyanakkor az élelmiszer-ellátás terén: az ukrán gabona silókban vesztegel. 40 ország 181 millió lakosa érezheti meg ennek hatását.

Az ukránok visszafoglalják a Kígyó-szigetet.

2022. július

Luhanszk elesik, az oroszok Donyeckre fókuszálnak. Európában generációk óta nem dúltak olyan harcok, mint ekkor a donbaszi régióban.

Az eurózóna inflációja csúcsra jár, egészen euró-dollár paritásig ér.

Az oroszok elkezdik lezárni az Északi Áramlatot.

Az oroszok és az ukránok megállapodásra jutnak gabonaügyben, ami sok millió ember élelmezését oldja meg. Ukrajnába megérkeznek az első HIMARS-rendszerek.

2022. augusztus

Az Amnesty jelentése azzal vádolja az ukránokat, hogy a civil lakosságot veszélyeztetik azzal, hogy lakott területekre helyezik a katonai központokat, ami feldühíti Kijevet. Krím félszigetén találat ér egy légi bázist, melyben 80 épület és orosz repülők semmisülnek meg. Egyik oldal sem nyilatkozik arról, ki a felelős az esetért.

A zaporizzsjai atomerőmű környékén dúló harcban

egy atombaleset veszélye forog kockán

már hónapok óta: az ENSZ vezetője, Antonio Guterres szerint le kellene állnia az itteni harcoknak a biztonság érdekében.

Darja Dugina orosz tévést merényletben megölik - feltételezhetően édesapja, Alekszandr Dugin, "Putyin agya" lehetett az igazi célpont.

Augusztus 31. után leáll a gázszállítás Oroszországból, az oroszok az északi áramlat felújítási munkáiról beszélnek. Az üzemanyagárak hirtelen nőni kezdenek.

2022. szeptember

Harkivban az ukránok ellentámadást indítanak, Izjumot fél év után sikerült visszafoglalni. Putyin részleges mozgósítást jelent be Oroszországban, minek hatására sok orosz menekül el az országból.

Az amerikaiak azt állítják, ukránok tízezreit deportálják Oroszországba. Szeptember 30-án Donyecket, Herszont, Luhanszkot és Zaporizzsját is annektálja Oroszország.

2022. október

Robbanás az Ukrajnából Krímbe vezető hídon: a Putyin születésnapja után egy nappal bekövetkező eset az orosz utánpótlás fontos útvonalát vágja el. Kijev nem vállal felelősséget az esetért.

Az oroszok az ukrán energia-infrastruktúrát kezdik el nagy erőkkel bombázni, katonai szakértők szerint a morál megtörésének érdekében.

A háború az UNICEF szerint 4 millió gyermeket taszít szegénységbe, közülük 2,8 millióan oroszok.

2022. november

Herszon, amely az elsők közt esett el, felszabadul. Lengyelországban az ukrán határ mellett ketten halnak meg egy robbanásban: az esetet egy célt tévesztett ukrán légvédelmi rakéta okozta.

Az európai infláció 10 százalékos.

A NATO tagságot ígér Kijevnek, azt nem tudni, mikorra.

2022. december

Zelenszkij Amerikába látogat, ez első külföldi hivatalos útja a háború kezdete óta. Joe Biden úgy fogalmaz, Ukrajna sosem marad egyedül, és Patriot légvédelmi rakétákat ígér az országnak. Moszkva válaszul figyelmeztetést küld az USA-nak.

Az ukránok attól tartanak, hogy

az új évben az oroszok újra megkísérelik bevenni Kijevet.

Karácsonykor Putyin az ukránokkal való tárgyalásról beszél, amit Kijev elutasít. Az orosz elnök ekkor használja először nyilvánosan a háború szót speciális katonai hadművelet helyett.

2023. január

Január 1-jén frissen mozgósított orosz katonák sokaságát öli meg egy ukrán rakétacsapás Makiivka városában. Az orosz védelmi minisztérium szerint 89 katona vesztette életét, míg ukrán tisztviselők több százra teszik a halálos áldozatok számát.

Németország beleegyezik a Leopard tankok Ukrajnába küldésébe. Az oroszok ezt provokációnak nevezik.

Az ukránok harci repülőket is kérnek, de ezt elutasítják a németek.

Szoledrából kivonulnak az ukrán erők, az oroszok és a fehéroroszok pedig közös katonai hadműveletekbe kezdenek, ami aggasztó előjele lehet egy tavaszi offenzívának.

2023. február

Joe Biden elnök varsói látogatása előtt meglepetésre látogatást tesz Kijevben, és további fegyvereket ígér Zelenszkijnek. Másnap Putyin hosszú beszédben értékeli a háború néhány nap híján egy évét és az orosz gazdaság állapotát. Néhány órával később Biden nyilatkozik Varsóból, aki később a Bukaresti Kilencekkel is találkozik. Itt Magyarországot Novák Katalin képviseli, Ukrajna további támogatásáról írnak alá nyilatkozatot.

(A nyitókép a Maxar vállalat műholdképe, amely 2022. november 10-én készült, és Mariupol lebombázott lakótelepi házait mutatja.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×