eur:
370.15
usd:
344.85
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Joe Biden amerikai elnök az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából tartott beszéde előtt a varsói Királyi Vár kertjében 2023. február 21-én. Biden kétnapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Joe Biden: Oroszország sohasem győz Ukrajnában

"Putyin tévedett, az ukrán nemzet nagyon erős, a demokráciák pedig egységesek" - fogalmazott az amerikai elnök Varsóban.

A brutalitás soha nem változtat az emberek szabadságvágyán, Oroszország sohasem győz Ukrajnában - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden a varsói Királyi Vár kertjében mondott beszédében.

Az amerikai elnök az összegyűlt tömeg előtt hangsúlyozta: a NATO védeni fogja a nemzetek és a demokráciák szuverenitását.

"Putyin tévedett, az ukrán nemzet nagyon erős, a demokráciák pedig egységesek" - jelentette ki. "A NATO finlandizációja helyett az orosz elnök Finnország NATO-sítását láthatja" - utalt Finnország második világháború után megszerzett semleges státuszára, amely a Szovjetunióval kialakított jó gazdasági kapcsolatok mellett lehetővé tette a skandináv ország belpolitikai szabadságának, társadalmi rendszerének megőrzését.

Biden bejelentette

a Moszkvával szembeni szankciók kiterjesztését,

kilátásba helyezte a "háborús bűnösök" megbüntetését, és "szent eskünek" nevezte a NATO-alapszerződés kollektív védelemről szóló ötödik cikkét.

Az Egyesült Államok és Európa nemzetei nem akarják elfoglalni Oroszországot - hangsúlyozta még Joe Biden amerikai elnök kedden Varsóban, a lengyelekhez intézett beszédében.

Biden felidézte a tavaly októberben elfogadott, Ukrajna területeinek orosz megszállását elítélő ENSZ-határozatot.

"Ma még egyszer az oroszokhoz fordulok. Az Egyesült Államoknak és Európa nemzeteinek nem áll szándékában Oroszország elfoglalása" - jelentette ki, hozzáfűzve: Washington szövetségesei nem Moszkva ellenségei.

De mint rámutatott,

"Putyin elnök a háborút választotta,

az ő választását jelenti minden nap, amikor az (ukrajnai) háború folytatódik". Kijelentette: ha Oroszország abbahagyná az Ukrajnával szembeni támadásokat, a háború véget érne. Ukrajna végét jelentené viszont, ha megszűnne védekezni, ezért "közösen meg kell bizonyosodnunk arról, hogy Ukrajna képes a védekezésre" - mondta az amerikai elnök.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×