eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Kreml/Szergej Karpuhin

Vlagyimir Putyin: a Nyugat atomernyőt borít az oroszokra

Az orosz elnök kedden beszédet tartott a parlament két háza, valamint üzleti és katonai vezetők előtt. Kijelentette, hogy Oroszország el fogja tolni határaitól a fenyegetést és felfüggeszti részvételét a hadászati fegyverzetcsökkentési megállapodásban. Meglátása szerint a Nyugat globális szembenállássá akarja alakítani a helyi konfliktust.

Putyin beszédét azzal kezdte, hogy "egy bonyolult és Oroszország számára sorsdöntő időszakban beszél, amikor a világban drasztikus változások történnek".

Azt mondta, hogy "a történelmi események határozzák meg Oroszország jövőjét és így mindannyiukat hatalmas felelősség köt".

Putyin emlékeztetett rá, hogy a háború előtt évekkel már harcok folytak a Donbaszban. Az ott élő oroszok jogait elvette a kijevi náci rezsim, ezt kellett megszüntetni, és Putyin szerint ez indokolta az úgynevezett "különleges hadművelet" megindítását. Megismételte azt az állítást, hogy Oroszország neonáci fenyegetéssel, valamint a kijevi rezsim folyamatos fenyegetéseivel és gyűlöletével nézett szembe.

Az orosz elnök szerint az ukránok várták Moszkva segítségét. Oroszország békés úton próbálta rendezni a konfliktust a Donbasz térségében. Ám szerinte a Nyugati béke iránti elkötelezettsége "csalásnak" és "kegyetlen hazugságnak" bizonyult, és ismét azt állította: Kijev biológiai és nukleáris fegyverekre próbált szert tenni.

Majd azzal folytatta: „Mindent megtettünk, hogy békésen megoldjuk ezt a problémát, békés kiutat keresve ebből a nehéz konfliktusból, de a hátunk mögött egy egészen más forgatókönyv készült.

Moszkva, 2023. február 21.
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én.
MTI/AP/Pool/Kreml/Dmitrij Asztahov
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én. MTI/AP/Pool/Kreml/Dmitrij Asztahov

Putyin köszönetet mondott azon négy ukrán terület lakosainak, amelyek tavaly ősszel az Oroszországhoz való csatlakozásra szavaztak egy széles körben hitelt érdemlő népszavazáson. „Nem volt bátrabb, mint az önök döntése, hogy Oroszországgal, az anyaországgal maradnak” – üzent.

A közönség állva és hosszan tapsolt.

"Őseinkért és gyermekeink és unokáink jövőjéért... hogy helyreállítsuk a történelmi igazságosságot... ezért harcolnak hőseink" - mondta Putyin. Arra kérte a hallgatóságot, hogy álljanak fel az elhunyt orosz katonák tiszteletére.

Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy a Nyugat "csak húzta az időt, becsukta a szemét az ukrajnai oroszokat ért atrocitások idején.”

"Ukrajna és a Donbasz a totális hazugság szimbólumává vált"

- mondta Putyin, azzal vádolva a Nyugatot, hogy kilép az "alapvető megállapodásokból", és "álszent kijelentéseket" tesz, valamint a NATO-t bővíti, és "atomernyőt borít az oroszokra".

Az orosz elnök hangsúlyozta: "Szeretném megismételni: ők a hibások a háborúért, mi pedig katonai erőt alkalmazunk, hogy ezt megállítsuk" . Szavait nagy taps kísérete.

Putyin azt mondta: a múlt heti müncheni biztonsági konferencián számos vád érte Oroszországot, azzal a céllal, hogy elfedjék a valóságot a nyugati akcióval kapcsolatban. Ismét a Nyugattal vívott háborút hibáztatta, mondván, hogy "kiengedték a szellemet a palackból", és ezzel az egész világot káoszba sodorták.

"Az emberáldozatokat és a tragédiákat nem ők számolják el... miközben a demokrácia és a szabadság jelszavaival álcázzák magukat."

Putyin szerint a Nyugat "eltereli az emberek figyelmét a korrupciós botrányokról". Majd azzal vádolta a Nyugatot, hogy az 1930-as években "megnyitotta az utat" a nácik hatalomátvétele előtt. Azt is mondta, hogy a XIX. század óta a Nyugat megpróbálta elszakítani Oroszország történelmi földjeit - amit ma Ukrajnának hívnak".

"Minden, így a történelem is ismétli önmagát" - mondta Putyin, hozzátéve, hogy a Nyugat finanszírozta a 2014-es ukrajnai forradalmat, amely "ruszofóbiát és szélsőséges nacionalizmust eredményezett".

A nemzet állapotáról szóló beszéd első 20 percében Vlagyimir Putyin kevés szót ejtett az orosz nemzet helyzetéről. Inkább a Nyugatot ostorozta. Az orosz elnök többször is megismételte azt az állítását, hogy a háborúért a Nyugatot kell okolni, ami

egy helyi konfliktust akar világméretűvé dagasztani

- mondta Vlagyimir Putyin.

A Nyugatot bírálva kitért az LMBTQ jogokra is. Az hangoztatta: "a család egy férfi és egy nő közösségét jelenti". Majd hozzátette: "így mondják a Föld minden vallásának szent szövegei". Szerinte "a Nyugat azonban kételkedik ezekben a szent szövegekben... ezért meg kell védeni gyermekeinket ettől az eltévelyedéstől – és meg is fogjuk tenni" – ígérte Vlagyimir Putyin. Szavait dörgő taps követte.

Ezt követően az orosz elnök arról beszélt, hogy minden katonai egységnek meg akarta köszönni az eddig áldozatait, de a lista túl hosszú lenne. Ehelyett - a közönség tapsa mellet közölte: „Meghajolok a katonák és feleségeik, családjaik előtt”. Vlagyimir Putyin szót ejtett a háború belpolitikai hatásairól is. Köszönetet mondott többek között tanároknak, építőknek és gazdáknak, illetve mindenki másnak, akik a frontvonalon harcoltak. Megemlítette azt is, hogy Moszkvát bírálatok érték a sorozások, illetve a katonákkal való bánásmód miatt.

Putyin a továbbiakban a szakadár ukrán régiókról, Donyeckről és Luhanszkról beszélt. Az ott élőket testvéreknek nevezte és közölte, hogy "most újra együtt vagyunk, ez azt jelenti, hogy még erősebbek leszünk". Majd azt is bejelentette: alig várja, hogy „Oroszországba visszatérjen a régóta várt béke”.

Putyin külön kormányzati alapítvány létrehozását ígérte, amelynek az lesz a feladata, hogy célzott segítséget nyújtson az úgynevezett különleges katonai műveletben résztvevőknek és családtagjaiknak.

Putyin beszédében visszatért ahhoz a kijelentéséhez, hogy a Nyugat szítja a konfliktust és egyben gazdasági háborút is vív Oroszország ellen, de a Nyugat soha nem fog elérni semmit. A Kreml vezetője azt állította, hogy a különböző országok által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókkal csak önmagukat büntetik, Oroszországban nem járnak sikerrel. Ennek kapcsán emlékeztetett a Nyugat tapasztalható áremelkedésekre, a vállalkozások bezárására és az energiaválságra. "Mindenért az oroszokat hibáztatják" - mondta. Megjegyezte, szerinte megduplázódott az orosz rubel részesedése a nemzetközi tranzakciókban.

Folytatva a gazdasági témákat, Putyin azt mondta:

biztonságos nemzetközi fizetési rendszert akar felépíteni,

amely csökkenti országa Nyugattól való függőséget. „Nem szabad megismételnünk a hibáinkat. Nem szabad tönkretennünk a gazdaságunkat” - vélekedett.

Putyin megdicsérte az orosz gazdákat a rekord nagyságú gabonatermés miatt. Hozzátette: 2023 végére 60 millió tonnára tervezi az orosz gabonaexportot. Azt mondta, elképzelhetetlen lett volna néhány évvel ezelőtt megjósolni ilyen mértékű növekedést. Putyin szerint a gabonaexportot akadályozó nyugati blokád világszerte felfelé nyomta az árakat az elmúlt évben.

A jövőre vonatkozó tervekről szólva Putyin elnök

külön hangsúllyal beszélt a gazdasági kapcsolatok javításáról.

Beszélt arról, hogy meghosszabbítják az autópályákat Moszkvától Kazanyig, valamint Mongóliáig és Kínáig. Mindez Oroszország Kelet-Ázsiával való kapcsolatait erősíti majd - közölte az orosz elnök.

Azt is elmondta: nemzetközi, észak-déli folyosót szeretne kialakítani, hogy javíthassák a kapcsolatokat Indiával, Iránnal és a Közel-Kelettel. A tervek között szerepel a vasutak korszerűsítése és az északi hajózási útvonalak biztonságossá tétele is - fejtette ki Vlagyimir Putyin.

A Nyugati szankciókra visszatérve azt mondta: Oroszországban senki sem sajnálja azokat a milliárdosokat, akik elvesztették a kastélyaikat és a jachtjaikat. A konyhai beszélgetésekben az emberek felidézik az 1990-es éveket, amikor kopejkákért privatizáltak értékes gyárakat, ingatlanokat.

Szólt azokról is, akik elhagyták Oroszországot. Azt mondta, az anyaország egy másik lehetőséget kínál nekik: gyertek haza és dolgozzatok Oroszországért. Óriási lehetőségek vannak - mondta Putyin - az infrastruktúra fejlesztéstől a turizmusig. Az elkeseredett honfitársainak azt ajánlotta,

higgyenek a hazájukban, és saját magukban, mert Oroszország meg fog újulni.

A közönség állva tapsolta meg az elnök szavait.

Putyin felemlegette a Szovjetunió 1990-es évek eleji bukását. Állítása szerint a Nyugat soha nem mondott le arról, hogy a gazdasági elnyomás eszközeivel lángba borítsa az posztszovjet köztársaságokat.

Beszédében az orosz elnök időről-időre visszatért az Ukrajnában harcolókra és minden alkalommal megköszönte hazafias áldozatvállalásukat.

Az oroszág jövőjéről szólva megemlítette, hogy mennyi tehetséges fiatal él Oroszországban, akik közül egyre többen kerülnek vezető beosztásba a gazdaságban és az államigazgatásban is. Mindannyiukat áthatja az ország iránti szeretet és önfeláldozás érzése - mondta.

A fejlődést említve az orosz elnök kiemelte az alapkutatások fontosságát és azt mondta, hogy a Kreml különös figyelmet fordít ezekre és a fiatal tudósok támogatására is.

Az elnök beszédében megemlítette, hogy az orosz költségvetés legdinamikusabban emelkedő tétele a családtámogatás. A gyereket nevelő családok segítését kiemelt fontosságúnak nevezte.

Az elnök beszélt a 2021-ben az egészségügyi ellátórendszer megújítására indított programról és arról, hogy hány iskolát, óvodát újítottak fel az elmúlt időben. Mint mondta 1300 új iskolát építenek ebben az évben. Közölte, hogy 250 milliárd rubelt szánnak a közösségi közlekedés fejlesztésére és a távoli vidékek közlekedésének javítására. Folytatják a levegőtisztasági és környezetvédelmi a programokat. Ezek közül kiemelte a Bajkál-tó rekultivációját.

Fontosnak nevezte a turisztikai infrastruktúra fejlesztését is, amelybe, szavai szerint, bevonják a helyi közösségek vezetőit is.

Putyin elnök beszédében részletesen szólt az orosz gazdaság helyzetéről is. Közölte:

"2022-ben a GDP mindössze 2,2 százalékkal csökkent. Pedig emlékezzenek rá, hogy Nyugaton az orosz gazdaság összeomlását jósolták"

- hangsúlyozta. Az elnök arról is szólt, hogy a szankciók hatására India és Kína lett az orosz olaj legnagyobb vásárlója. Szerinte a megszorítások ezért nem is értek célt.

Az Ukrajnai hadjáratra visszatérve az orosz elnök azt mondta: több nemezetiségű, különböző nyelvet beszélő honfitársai vállvetve harcolnak a győzelemért. Az iskolákból és az óvodákból gyerekek lelkesítik őket.

A beszéd ezen a pontján Putyin visszatért a Nyugat elleni támadásokhoz. Az Egyesült Államokat hibáztatta, amiért a kétoldalú kapcsolatok teljesen megromlottak.

Azt állította, hogy az USA magát a világot akarja irányítani, és ezért az USA lerombolta a második világháború után létrehozott struktúrát.

Putyin bejelentette, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét az orosz-amerikai Új START megállapodásban. Ezt az Egyesült Államok és Oroszország 2002-ben írta alá, azért, hogy csökkentse a két ország atomfegyver-készletét, és legutóbb 2021-ben hosszabbították meg. Az elnök szerint mielőtt visszatérnének a START-szerződésről folytatott tárgyalásokhoz, tisztázni kell, hogyan mi módon veendő figyelembe Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris arzenálja.

A kijelentést még azzal is megtoldotta, hogy

Oroszországnak készen kell állnia újabb nukleáris fegyverek kipróbálására, amennyiben az Egyesült Államok is ilyet tesz.

Beszédét végül azzal zárta, hogy megköszönte a nemzet egységét.

Vlagyimir Putyin évértékelője az orosz himnusszal zárult. A hallgatóság állva állva tapsolta meg az orosz elnököt.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×