eur:
393.28
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Planet Labs PBC által közreadott műholdfelvételen sűrű fekete füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételezett ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án.
Nyitókép: Füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételezett ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án. MTI/AP/Planet Labs PBC

Ismét ukrán kézen a legendás és fontos Kígyó-sziget

A létfontosságú fekete-tengeri sziget visszaszerzése gyengíthet egy jövőbeni orosz partmenti szárazföldi támadást.

Az ukrán erők azt állítják, hogy kiszorították az orosz erőket a Kígyó-szigetről, az Odessza közelében található fekete-tengeri területről. Ha ez így történt, az gyengítheti az oroszok jövőbeli szárazföldi támadási terveit a CNN cikke szerint.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka szerint az ukrán gyártmányú Bohdana-haubikok fontos szerepet játszottak az orosz erők kiszorításában, és megköszönte a külföldi partnerek támogatását.

Az oroszok szerint ők vonultak vissza

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor úgy fogalmazott, befejezte a rá bízott feladatokat, és taktikailag visszavonul, hogy lehetővé tegye a gabonaexportot Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből.

"A humanitárius gabonafolyosók létrehozása érdekében, az ENSZ részvételével létrejött közös megállapodások végrehajtásának részeként az Orosz Föderáció úgy döntött, hogy elhagyja állásait a szigeten"

- közölte a védelmi minisztérium.

Az ukrán erők kisebb győzelemről számoltak be Herszon térségében is, amelyet az orosz erők az invázió kezdete óta megszállva tartanak. Az ukrán hadsereg szerint az ukrán erők immár Potomkine herszoni falut tartják ellenőrzésük alatt.

Legendássá vált a sziget

Az ukrán álláspont szerint az orosz csapatokat az éjszaka folyamán két motorcsónakkal menekülésre kényszerítették. Az ukrán déli parancsnokság közleménye szerint még mindig robbanásokat lehetett hallani, és a szigetet füst borítja, ami arra utal, hogy a harcok folytatódnak.

A Kígyó-sziget akkor vált híressé, amikor Oroszország februárban először elfoglalta. Egy, a szigeten állomásozó ukrán katona azt mondta egy támadó orosz hadihajónak, hogy "menjen a f...ba", ami az invázió óta az egyik legnépszerűbb ukrán ellenállási jelszóvá vált. Az ukrán posta

bélyeget is kiadott, amelyen egy ukrán katona bemutat

az orosz Moszkva cirkálónak.

Taktikailag is fontos

Ukrajna katonai hírszerzésének vezetője, Kijlo Budanov májusban azt mondta, hogy a sziget Oroszország és Ukrajna számára egyaránt kritikusan fontos: aki a Kígyó-szigetet ellenőrzi, az ellenőrzi Dél-Ukrajna szárazföldi - és bizonyos mértékig légi - biztonságát is. Akkor azt mondta, Ukrajna úgy véli, hogy

Oroszország a szigetet arra használhatja, hogy inváziót indítson Nyugat-Ukrajnában, és csapatokat küldjön a moldovai Dnyeszteren túli régióba, ahol Moszkva már most is állomásoztat csapatokat.

Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója, Vadim Denisenko az ukrán televíziónak azt mondta, hogy a Kígyó-sziget visszafoglalása "hatalmas győzelem" Ukrajna számára. Szerinte az oroszok egyfajta repülőgép-hordozóvá akarták alakítani a Kígyó-szigetet, légvédelmi rendszerek telepítésével. Ezt követően a Fekete-tenger teljes nyugati részét ellenőrzésük alá vonnák, és szárazföldi inváziót indítanának - fogalmazott.

"Most az oroszok a tengernek ezen a részén semmit sem tehetnek, csak ukrán városokat lőhetnek rakétákkal a hajóikról" - mondta Denisenko.

Többször megtámadták már

Az ukrán fegyveres erők arról számoltak be, hogy a sziget elfoglalása óta több támadást hajtottak végre a sziget ellen. Az elmúlt két hétben megszaporodtak a támadások a szigeten. Az ukrán déli parancsnokság szóvivője hétfőn azt mondta, hogy

"folyamatban van a művelet" a sziget felszabadítására,

de valószínűleg még sokáig fog tartani.

Az előző héten, június 17-én az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz vontatóhajót, amely szerintük lőszert, fegyvereket és személyzetet szállított a szigetre. Június 20-án Ukrajna a Kígyó-sziget közelében lévő gázplatformokat vette célba, amelyeket állítólag Oroszország használt. Június 22-én Ukrajna műholdas képet tett közzé a szigetről. Azt állította, hogy a fekete pontok azokat a helyeket jelképezik, ahol sikeresen támadták az orosz állásokat.

Úgy tűnik, Oroszország válaszul rakétákat küldött az odesszai régióba. Ukrajna szerint a támadásban hat ember sérült meg, köztük egy gyermek.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×