eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Wikimedia

Továbbra is sok a rejtély a Moszkva hadihajó körül

Bár kezdenek megjelenni a videók és közösségi médiaposztok arról, hogy mi is történhetett a csúfos véget ért Moszkva cirkálóval a Fekete-tengeren, az orosz hadvezetés nem akar beszélni a hajó elsüllyedéséről. Így arra sincs válasz: tényleg meghaltak-e tengerészek.

Ukrajna és szövetségesei nagy diadalként ünnepelték ama bizonyos „orosz hadihajó” végzetét – azaz a parancsoki állásnak nevezett Moszkváét, amelyet emlékezetes módon küldtek el melegebb égtájra a Kígyó-sziget ukrán védői.

A hivatalos orosz verzió kedden is az volt, hogy a Moszkván tűz ütött ki, berobbant a lőszer, majd a viharos tengeren vontatott hajó elsüllyedt. Később az orosz hatóságok videót adtak ki arról, hogy Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka Szevasztopolban kitünteti a hajó tengerészeit, akiket „mind kimentettek”. Tudósítók szerint azonban a képeken körülbelül 150 ember volt látható, míg a legénység létszáma 500 körüli volt.

Mindeközben ukrán illetékesek azt állították, hogy rakétákkal rongálták meg az orosz hajót, amely végül nem maradt a felszínen és hogy az összes tengerész meghalt. Sőt, Anton Gerascsenko, ukrán belügyminisztériumi tanácsadó szerint a robbanás olyan mértékű volt, hogy a zázslóshajó „percek alatt elsüllyedt”. Az ukrán illetékes azt állította, hogy mindezt „szevasztopoli forrásoktól” hallotta, azaz a Fekete-tengeri orosz flotta főhadiszállásáról. Az nem volt világos, hogy informátorai vannak-e az oroszok között, de hozzátette, hogy Anton Kuprin, a hajó kapitánya is meghalt.

A rakétatalálat azt jelenti, hogy az ilyen hajók számára nem biztonságos a part közelébe menni, így nem tudnak hatékonyan részt venni az ukrajnai háborúban. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes szerint két Neptun rakéta csapódott be a hajóba és ő is halottakról beszélt.

Egy török kereskedelmi hajóról viszont azt jelentették, hogy 50 tengerészt kimentett a vízből.

Egy lvivi védelmi elemző intézet igazgatója, Andrij Klimenko egyenesen azt állította, hogy a Moszkván két nukleáris robbanófej is lehetett, ami további súlyos kérdéseket vethet fel.

Közben az orosz tengerészek hozzátartozói pénteken a cenzorokkal szembemenve, nem hivatalos megemlékezést tartottak. A ceremónia gyászt idéző hangulatban zajlott és egy pap vezette. Egy, a szevasztopoli helyszínen elhelyezett koszorún, egy fekete szalagon ez a felirat volt olvasható: „A hajónak és a tengerészeknek”. A megemlékezők gyülekezéséről is megjelent egy videó. Független médiumok szerint Iván Vahrusev és Vitalij Begerszkij tengerészek özvegye, illetve unokatestvére erősítették meg hozzátartozójuk halálhírét, míg a krími Julija Cinova azt mondta a BBC-nek, hogy 19 éves fia, Andrej az eltűntek közt van. A közösségi médiában még néhány családtag utalt az eltűntekre.

Arról, hogy hányan haltak meg vagy éltek túl a hajón, úgy tűnik, sokan próbálnak nyilatkozni.

A Kreml által idegen ügynöknek kikiáltott és a székhelyét a Baltikumba áttevő Meduza független orosz portál saját nyomozást folytatott. Eszerint a Moszkván körülbelül 500-an lehettek és a portál forrása szerint 37-en haltak meg, míg a sebesültek száma elérte a 100-at.

Az oldal „a Fekete-tengeri flotta parancsnokságához közelinek” nevezi forrását, aki szerint a holttesteket Szevasztopolba vitték. Emellett vannak eltűntek is, de az ő számuk ismeretlen. Ez a forrás is azt mondta, az oldal szerint, hogy ukrán rakéta találta el a zászlóshajót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×