eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) által 2022. december 16-án közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekint egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Itt a phenjani válasz az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokra

Kiterjeszti és rendszeresíti hadgyakorlatait az észak-koreai hadsereg „a háborúra készülődés jegyében” a KCNA észak-koreai állami hírügynökség közlése szerint.

A tájékoztatás alapján az erről szóló döntést hétfőn, egy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elnöklésével tartott megbeszélésen hozták, nem sokkal a múlt héten rendezett, két újabb közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat után.

Mindeközben a kaliforniai székhelyű Planet Labs magánvállalat január végén közzétett műholdas felvételeinek tanúsága szerint nagyszabású előkészületek indultak Phenjanban, a kommunista államban ugyanis február 8-án ünneplik a hadsereg fennállásának 75. évfordulóját, majd néhány napra rá, 16-án Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il egykori észak-koreai vezető születésnapját.

A múlt héten az Egyesült Államok és Dél-Korea két légi hadgyakorlatot is tartott, a Koreai-félszigettől nyugatra rendezett manőverben amerikai, F-22-es és F-35-ös, valamint dél-koreai F35A típusú vadászgépek is részt vettek.

Phenjan mindkét műveletet élesen bírálta és azt vetette Washington szemére, hogy aláássa a térség stabilitását és biztonságát, továbbá figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok bármely katonai tevékenységére az

„atomot atomért” elve jegyében ad választ.

A kommunista ország tavaly rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet.

Kim Dzsong Un január elsején, a kormányzó Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülésén leszögezte: Phenjan „egyértelmű ellenségnek” tekinti a szomszédos Dél-Koreát, ezért „exponenciálisan növeli” országában az atomfegyverek számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 25. 21:55
×
×
×
×