eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Új Szó

Szijjártó Péter elmondta, meddig muszáj ragaszkodni az orosz kőolajhoz

Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban.

Késtünk, de azért, mert jót beszélgettünk - kezdésnek ez hangzott Szijjártó Péter és Rastislav Kácer közös tájékoztatóján.

A magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy mindkét ország megbízható NATO-szövetséges, Szlovákia ráadásul többtucatnyi rendőrrel járul hozzá az ostrom alatt álló magyar-szerb határ védelméhez, ahol csak idén eddig már mintegy 255 ezer illegális átlépési kísérletet akadályoztak meg.

"Az önök szlovák rendőrei most szembesülhetnek azzal az elképesztő agresszivitással, amelyet a migránsok, illetve az embercsempészek bemutatnak" - fogalmazott.

A kapcsolatok további bővítése érdekében folyamatos a két ország közötti összeköttetések javítása,

jövőre három Ipoly-híd, valamint egy közúti és egy kompkapcsolat fog elkészülni,

így öt újabb helyen lesz határátlépés - húzta alá.

A miniszter ezt követően az energiaellátást is érintette, úgy vélve, hogy "nagyon helyes, nagyon jó stratégiai döntésnek bizonyult" a gázvezeték-rendszerek és a villamosenergia-hálózatok összekötése. Elmondta, mára az áram vált az első számú importtermékké Szlovákiából, miután a határkeresztező kapacitás másfélszeresére emelkedett a közelmúltbeli fejlesztések nyomán.

Hozzátette, hogy a gázvezeték-rendszerek összeköttetésének eredményeként fontos pont jöhet létre az észak-déli tranzitútvonalon,

az interkonnektor kapacitását pedig Magyarország kész a jelenlegi évi 1,75 milliárd köbméterről 5,2 milliárd köbméterre növelni Szlovákia irányába.

Ha az orosz kőolajat ki kellene iktatnunk Magyarország ellátásából, akkor fizikailag ellehetetlenül az ellátás. Ez nem ideológiai kérdés, hanem "cső" kérdése, és akkora kell, hogy azon elegendő olaj jöhessen a megfejelő ellátáshoz - szögezte le a magyar tárcavezető egy kérdésre adott válaszként, ami az olajkorlátozás és -ársapka hétfői életbe lépésével kapcsolatos.

"Mindaddig,

amíg az Adriáról Magyarországra és azon keresztül Szlovákiába vezető kőolajvezeték kapacitását a horvátok vagy az Európai Unió nem növeli meg, addig Magyarország és Szlovákia együttes ellátása egészen biztosan nem biztosítható orosz kőolaj nélkül.

Ez egyszerű matematika, meg kell nézni a nemzeti kőolajfelhasználást és a szállítási kapacitást" - fejtette ki Szijjártó Péter.

Az orosz energiahordozóktól való teljes függetlenségre törekszik Szlovákia, és egyformán tekintenek ebből a szempontból a kőolajra, a földgázra. Ahhoz sem akarnak hozzájárulni, hogy Oroszország ebből a bevételből finanszírozza az ukrajnai háborúját - jelentette ki Rastislav Kácer.

"Már csak hónapok kérdése, hogy ez a függőség minimalizálódjon. Ami a kőolajszállítást illeti, az ettől való függőséget is meg tudnánk oldani, de ahogy Szijjártó miniszter mondta, nem csak mi függünk ettől az olajtól. Hiszen

lehet, hogy mi szlovákok nagyon gyorsan meg tudnánk élni orosz kőolaj nélkül, de a szlovák finomító, a Slovnaft termelése attól függ, hogy el legyen látva kőolajjal, és az ottani termeléstől függenek a régióban más országok is"

- fejtette ki a szlovák külügyminiszter. Megjegyezte, nem akarnak gondot okozni az érintett régiós országoknak.

Korábban Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan tesztelik az Adria vezeték maximum kapacitásait, és azon dolgoznak, hogy minél többet tudjanak beszállítani ezen az alternatív útvonalon keresztül nemcsak a százhalombattai finomítóba, hanem a pozsonyiba is.

Szijjártó Péter a két ország közötti vitás ügyeket firtató újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy ezekről idén többször egyeztetett a kisebbségi vegyes bizottság, és a "kérdések jelentős részében, nagyon kevés kivétellel, sikerült megállapodni", a testület két társelnöke pedig hamarosan újra találkozik.

Egy másik kérdésre pedig azt válaszolta, hogy "Magyarország miatt sem a finn, sem a svéd NATO-csatlakozás sem fog egyetlen napot sem csúszni".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×