eur:
394.33
usd:
370.17
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
A vatikáni média által közreadott kép Ferenc pápáról a bíborosok konzisztóriumán a Vatikánban 2022. augusztus 29-én. Két nappal korábban a római katolikus egyházfő előtt húsz új bíboros tette le esküjét.
Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni média

Ferenc pápa menesztette a Vatikán nemzetközi jótékonysági hálózatának teljes vezetőségét

Munkahelyi zaklatás és a dolgozókkal való rossz bánásmód áll tettének hátterében: a Nemzetközi Karitászt most egy pápa kinevezte biztos irányítja.

A római katolikus egyház nemzetközi jótékonysági ágát érintő döntést dekrétumban hirdették ki. A Karitász kötelékébe 162 katolikus segélyezési, fejlesztési és szociális szolgáltató szervezet tartozik, amelyek több mint 200 országban dolgoznak, több mint egymillió munkatárssal és önkéntessel.

Az érintettek között van Luis Antonio Tagle bíboros, a Karitász leköszönő elnöke, akit sokan a következő pápának tartottak eddig. Tagle más szerepkörben a Karitásznál marad, hogy segítse a biztost a nemzeti Karitász irodákkal való kapcsolattartásban és az új vezetők jövőre esedékes megválasztásának előkészítésében.

A Euronews szerint a Vatikán a Karitászt is felügyelő fejlesztési részlege közleményt adott ki arról, hogy független pszichológusok és vezetési szakértők vizsgálták meg a munkahelyi környezetet a Karitász vatikáni központjában, majd megállapították, hogy ott rossz vezetési gyakorlatokat alkalmaznak és a légkör mérgező.

"Nem találtak bizonyítékot pénzügyi rossz gazdálkodásra vagy szexuális visszaélésre, de a testület munkája során más fontos témák és sürgős figyelmet igénylő területek is előkerültek.

Valódi hiányosságok mutatkoztak az irányításban és az eljárásokban, ami súlyosan sértette a csapatszellemet és a személyzet morálját" - áll a fejlesztési részleg közleményében.

Azt is megállapították, hogy a pénzügyek kezelése rendben volt és a kitűzött adománygyűjtési célokat is sikerült elérni, az irányítás módján változtatni kell.

A Reutersnek korábbi és jelenlegi alkalmazottak is elárultak részleteket a Karitász működésével kapcsolatosan. Elmondásuk szerint a kivételezés, a szóbeli bántalmazás és általános humánerőforrás-kezelési problémák egyaránt előfordultak, ezek vezettek több alkalmazott felmondásához. Többek szerint a pápa döntése a leköszönő főtitkár hivatalának és az igazgatóságnak a vezetési gyakorlata miatt következett be.

Egy egykori Karitász-alkalmazott elmondta, hogy munkatársai

a megfélemlítés, a félelem és a "rituális megaláztatás" légköre

miatt mondtak fel. A Nemzetközi Karitász nem reagált a hírrel kapcsolatos megkeresésekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×