eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
The liquefied natural gas (LNG) tanker Sohshu Maru approaches Jera Co.s Futtsu Thermal Power Station, unseen, in Futtsu, Chiba Prefecture, Japan, on Friday, Dec. 17, 2021. North Asia spot LNG prices hovered near $40/mmbtu, with buyers in the region satisfied by inventory levels heading into winter, while European prices traded at a premium to Asian values for a third day. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

Új németországi LNG-terminál: közbelépnek a környezetvédők

A cseppfolyósítottföldgáz-terminálokkal Németország minél előbb csökkenteni szeretné az orosz gáztól való függőségét. A környezetvédők, a horgászok és a helyi lakosok azonban tartanak attól, hogy a terminálok környezeti károkat okoznak. Mindenekelőtt a szennyvíz elvezetése okoz aggodalmakat.

Ez a helyzet az alsó-szászországi Wilhelmshavenben most épülő LNG-terminál esetében, amely legkorábban decemberben kezdené meg – egyelőre korlátozott – működését. A Die Welt beszámolója szerint az aggodalmak eloszlatása érdekében a napokban információs rendezvényt tartottak, amelyen részt vett az északnyugati tartomány környezetvédelmi minisztere.

A fórumon megközelítően háromszázan vettek részt, a politikusok, a helyi lakosok mellett környezetvédők és megélhetésüket féltő kagyló- és rákhalászok. Mindenekelőtt azt kifogásolták, hogy az LNG-projektekkel kapcsolatban túl kevés az információ, amit a tartományi környezetvédelmi minisztere, Olaf Lies el is ismert.

Elsősorban a naponta 200 ezer euróért bérelt Höegh Esperanza LNG-terminálhajó biociddel kezelt szennyvizének elvezetése váltott ki bírálatokat. Abból a célból ugyanis, hogy a tankerekkel szállított cseppfolyósított földgázt ismét gázzá változtassák, az úszó LNG-terminálok fedélzetén az északi-tengeri vízzel kell felmelegíteni.

Az Uniper üzemeltető cég szerint ugyanakkor klórra van szükség annak megakadályozására, hogy a rendszert kagylók, illetve apró rákfajták lepjék el. Az Uniper tervei szerint

évente maximum 178 millió köbméter, biociddel kezelt szennyvizet vezetnek a Jade folyóba.

A környezetvédők attól tartanak, hogy ez károkat okoz az Északi-tenger, valamint annak melléktengere, a Watt-tenger vizében.

A helyi környezet- és természetvédelmi szövetség szerint ezért arra van szükség, hogy az elvezetett vizet folyamatosan ellenőrizzék. Ezt azonban az Uniper csak havonta tervezi.

A tartományi környezetvédelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy rendszeres hatósági mérések is lesznek.

Éles kritikát fogalmaztak meg a rák- és kagylóhalászok.

Helyi képviselőjük utalt arra, hogy több mint száz éve folyik a rák-, valamint a kagylóhalászat a Jade folyóban. "Ki akar kagylót vagy rákot enni a bioziddel kezelt szennyvíz továbbítása után" – fogalmazott. "Számumkra akkor a Jade folyó halott, és elhagyhatjuk a tartományt" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×