eur:
389.63
usd:
362.09
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 17: Christian Democratic Unions (CDU) newly elected party chairman Friedrich Merz reacts during a press conference on December 17, 2021 in Berlin, Germany. (Photo by Filip Singer - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Filip Singer - Pool/Getty Images

Friedrich Merz: bevándorlásra ösztönöz, de munkára nem az új német menekültpolitika

Túl engedékenynek tartja a Scholz-kormány menekültpolitikáját a legerősebb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. A túlzottan nagyvonalú szociális támogatások nem csupán túl sok menekültet vonzanak, de nem ösztönzik őket a beilleszkedésre, illetve a munkavállalásra.

A közelmúltban a konzervatív politikus már nagy vihart kavart egy ilyen jellegű nyilatkozatával, amelynek nyomán nyilvánosan bocsánatot is kért. Merz ugyanis szeptember végén egy interjúban a szociális ellátórendszer juttatásainak megkaparintását célzó csalással vádolta meg az orosz támadás elől Németországba menekült ukránokat. Az interjúban úgy vélekedett, hogy az ukrán menekültek magatartásának jellemzésére alkalmas a szociális turizmus kifejezés.

Ez a kifejezés a 2010-es évek első felében terjedt el Németországban, az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaiból bevándorló munkavállalók szociális juttatásairól szóló közéleti vitában. Merz szerint az ukrán menekültek szociális turizmust folytatnak, Németországba jönnek, aztán visszautaznak Ukrajnába, majd ismét Németországba jönnek és megint visszamennek Ukrajnába. Kijelentéseit akkor saját pártjából is bírálták, és a bocsánatkérés ezt követően történt..

Merz ezúttal óvatosabban fogalmazott. A Tagesschau hírportálnak adott nyilatkozatában helyesnek nevezte azt a széles körű támogatási rendszert, amelyben a jelenlegi német kormánykoalíció a többi között a menekültek, illetve migránsok számára irányoz elő. Utalt arra, hogy Németország rendkívül sok embert fogad be, és európai összehasonlításban kiemelkedő támogatási rendszerrel rendelkezik.

Külön említette azt a közelmúltban lehatározott Bürgergeld nevű szociális juttatási rendszert, amely januártól már havi 502 eurós támogatásban részesíti a munkanélkülieket, beleértve az országba érkező menekülteket is. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy

ez a rendszer egyáltalán nem kényszeríti a bevándorlókat arra, hogy akár egyszerűbb munkát is vállaljanak.

Mindez bevándorlásra ösztönzi az embereket több országból is – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Merz szerint a segítségnyújtás a keresztény emberkép parancsa, "azonban nem szabad hamis ösztönzőt nyújtanunk" – tette hozzá.

Egyértelmű különbséget kell tenni a munkaerő-piaci szabályozott bevándorlás, a humanitárius menedékynyújtás és az illegális bevándorlás között – hangsúlyozta Friedrich Merz. A CDU elnöke szerint a kormány politikája elmossa a migrációs jog határait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×