INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

klm

transavia

randalírozás

kitiltás

A KLM holland légitársaságnak a dél-afrikai Johannesburgból érkező gépe az amszterdami Schiphol repülőtéren 2021. november 27-én. A holland hatóságok a Dél-Afrikából érkezettek közül 61 utast elkülönítettek, mert az új koronavírussal fertőződtek meg. Dél-Afrikában a közelmúltban azonosították az új koronavírus, újabb változatát, az omikront, de az egyelőre nem derült ki, a karanténba helyezett utasok szervezetébe ez a variáns került-e be.

Elég a renitens utasokból - két légitársaság is besokallt

Infostart

A KLM és a Trasnavia úgy döntött, hogy közösen lépnek fel a randalírozó utasok ellen.

A KLM és a Transavia az elsőként a világon megosztja egymással a fedélzeten vagy a földön tanúsított rendbontó magatartás miatt tiltólistára helyezett utasok adatait - írja az airportal.hu.

Függetlenül attól, hogy a KLM vagy a Transavia járatán tanúsított rendbontó magatartást egy utas, a francia-holland csoporthoz tartozó mindkét légitársaságnál öt évre repülési tilalmi listára kerül.

A szankciót nemcsak a járatok fedélzetén, hanem már a földön tanúsított, a repülésbiztonságot, a személyzetet vagy az utastársakat veszélyeztető magatartás esetén is elrendelhetik az illetővel szemben. A közlés kiemeli, hogy a személyzet vagy az utasok elleni fizikai erőszak bármilyen formája elfogadhatatlan.

Emellett például az egyre gyakrabban előforduló esetet, a fenyegetőnek minősülő képek megosztását is szankcionálhatják, akkor is, ha azt csak “viccnek” szánták.

A KLM jelenleg havonta átlagosan öt, kitiltáshoz vezető panaszt regisztrál, míg a Transavia havonta legalább egy utast tilt ki. Bár a világjárvány után csökkent a panaszok száma, a forgalom visszatérésével a légitársaságok újabb emelkedést tapasztalnak.

Annak ellenére, hogy a két légitársaság egy csoporthoz tartozik, az összetett és zavaros adatvédelmi szabályok tiszteletben tartása mellett bonyolult feladat volt az irányelveik összehangolása és az adataik megosztása.

Ezért a két légitársaság felszólította a holland és külföldi politikusokat, valamint a hatóságokat, hogy egy nemzetközi szabályrendszer kidolgozásával a repülésbiztonság javítása érdekében tegyék lehetővé a rendbontó utasok adatainak megosztását más légitársaságokkal Hollandiában és talán egyszer egész Európán belül.

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018